Het zou zijn alsof uw buurman uw gevel komt herschilderen zonder het eerst te vragen.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zocht zijn toevlucht tot metaforen om uit te leggen waarom de Vlaamse regering naar het Grondwettelijk Hof trekt.
Edito: 'Het onderwijs staat weer maar eens bol van de politieke conflicten'
De discussie draait rond de Brusselse schoolcontracten, waarbij Brussel zelf geld vrijmaakt om scholen na de officiële uren open te stellen voor de bewoners van de omliggende wijken.
Maar onderwijs is een bevoegdheid van de gemeenschappen, en dus pikt Vlaanderen het niet dat Brussel op eigen houtje 5 miljoen euro investeert in de schoolcontracten. De Brusselse regering is dan weer van mening dat het hier puur gaat om een maatregel rond stadsvernieuwing. Ook de VGC, het parlement van Vlamingen in Brussel, wil dat de schoolcontracten kunnen blijven bestaan, maar wil afwachten wat het Hof oordeelt over de bevoegdheidskwestie.
Daarbij kwam dan ook nog eens het nieuws dat de Cocof, de Franstalige tegenhanger van de VGC, óók naar het Grondwettelijk Hof trekt. Ditmaal omdat Vlaanderen de voorrangsregels voor Nederlandstaligen op Brusselse scholen met een capaciteitsprobleem wil optrekken van 55 naar 65 procent. Opnieuw werpt Ben Weyts zich op als verdediger van de Nederlandstaligen in Brussel, maar vindt Franstalig Brussel het optrekken van de voorrangsregels niet nodig én discriminerend.
“Iedereen is het eens over de essentie: het Nederlandstalig onderwijs in Brussel is erg goed”
Tel daarbij nog eens de discussie rond De Knapzak, de school in Sint-Agatha-Berchem die op termijn dicht zal moeten, omdat het gemeentebestuur niet het nodige geld vindt voor de beloofde infrastructuur, en de politieke week in Brussel stond weer helemaal in het teken van onderwijs.
De discussies verlopen steevast langs dezelfde ideologische breuklijnen: de ene vindt dat de Vlaamse Gemeenschap de touwtjes sterk in handen moet kunnen houden voor Nederlandstaligen in Brussel, de andere vindt dat Brussel nu maar eens tot volle wasdom mag komen en een beleid moet kunnen voeren voor álle Brusselaars.
De nadruk ligt hier wel degelijk op 'politieke' conflicten, want eigenlijk is iedereen het over de essentie eens. Namelijk dat het Nederlandstalig onderwijs in Brussel erg goed is, daardoor ook populair is bij anderstaligen, en dat goede scholen een hele wijk mee in een positieve spiraal kunnen trekken.
Dat er dus maar best sterk geïnvesteerd wordt in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, en dat ook Franstalig Brussel er alle baat bij heeft om leerlingen zo meertalig mogelijk af te leveren. En dat overleg en dialoog van beide kanten moeten komen om zo onnodige conflicten te vermijden. Iets dat best ook al op de schoolbanken wordt meegegeven aan politici in spe, als ze er tenminste naar streven om de burger echt vooruit te helpen.
Lees meer over: Brussel , Opinie , nederlandstalig onderwijs , Ben Weyts , N-VA , basisschool De Knapzak
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.