Nog een halve week voor de verkiezingen maar veel campagne hebben we niet te zien gekregen in Brussel.
Edito: laat de diverse samenleving geen splijtzwam worden
Die had over mobiliteit kunnen gaan, een van de grote uitdagingen voor de toekomst in Brussel, maar de tsunami aan duurzame mobiliteitsingrepen de laatste weken door de minister Pascal Smet (SP.A) deed elk debat verstommen. De automobilist is op zijn plaats gezet, en daar was weinig weerwerk tegen te zien.
Het had ook over verkeersveiligheid kunnen gaan, of over luchtkwaliteit, maar ook dat is geen sexy onderwerp gebleken. Misschien omdat er consensus is. Iedereen begrijpt vooral dat er nog veel werk voor de boeg is.
En over identiteit? Heel even leek de campagne daarover te gaan. Enkele Ecolo-militanten kwamen met een pamflet dat duidelijk standpunt innam pro-hoofddoek en tegen een verbod op onverdoofd slachten. Uit het pamflet moest ook blijken dat Ecolo vaak op een lijn zit met de PVDA.
"De omgang met de diverse samenleving is voor veel partijen een breinbreker"
Al snel bleek het een soloslim initiatief te zijn van Ecolo-rebel Zoé Genot dat niet de goedkeuring had gekregen van de partij. Genot verontschuldigde zich, maar het is nog maar de vraag hoe oprecht dat was.
Het incident legde vooral pijnlijk bloot hoe de groenen worstelen met de culturele en religieuze diversiteit in de stad. Dat is op zich geen nieuws. Marie Nagy (nu Défi) keerde Ecolo al de rug toe omdat standpunten over een neutrale samenleving bij de groenen steeds moeilijker liggen.
En Annemie Maes (Groen) legde in een openhartig interview bij BRUZZ uit hoe moeilijk de strijd binnen de partij is en vooral bij Ecolo, om het verbod op onverdoofd slachten te verdedigen. Het heeft haar de kop gekost, denkt ze zelf.
Vreemd genoeg trad Brussels lijsttrekker Zakia Khattabi niet zelf in de arena om het Ecolo-standpunt te verduidelijken. Misschien omdat de partij geen eenduidig antwoord heeft.
De omgang met de diverse samenleving is voor veel partijen een breinbreker. Niet alleen omdat de acceptatie ervan moeilijk verloopt, maar ook omdat onze liberale democratie er geen pasklare antwoorden voor heeft. Dus moet er naar een nieuwe maatschappelijke consensus worden gezocht.
De verkiezingen zijn daar jammer genoeg niet het beste moment voor, omdat de sereniteit dan zoek is en omdat het debat vaak louter electorale belangen dient, maar daarmee is het spanningsveld niet weg.
Daarom moet het gesprek hierover aan de gang blijven. Tussen partijen, tussen mensen, zodat het geen échte splijtzwam wordt in onze samenleving. Want die kunnen we missen als kiespijn. Er zijn uiteindelijk belangrijkere uitdagingen voor de toekomst.
Lees meer over: Brussel , Opinie , Brussel Kiest 2019 , diversiteit , Zoë Genot , Ecolo , Brussel Kiest 2019
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.