Nu de Stad Brussel Parking C weer in eigen handen heeft, kunnen we nadenken over wat we met die grote lap grond willen doen. Recreatie, en niet nog eens wonen en bedrijven, moet de voorrang krijgen.
| Nu wordt Parking C gebruikt tijdens evenementen zoals Batibouw of het Autosalon, maar zoveel van die grote evenementen zijn er ook niet. Dat maakt dat hij voor tachtig tot negentig procent van de tijd leegstaat.
Wat iedereen al lang voelde aankomen, is waarheid geworden: Ghelamco heeft de rechtszaak tegen de Stad Brussel over Parking C verloren. De Ieperse bouwfirma had die reusachtige parking voor 99 jaar in erfpacht gekregen, om er een nationaal voetbalstadion te bouwen. Toen dat mislukte, wilde Ghelamco de erfpacht niet zomaar teruggeven. De zaak kwam voor de rechter en die gaf eind maart de Stad Brussel over de hele lijn gelijk, met als hoofdargument dat een vergunning voor zo’n groot stadion sowieso onmogelijk was.
Dus heeft Stad Brussel als eigenaar nu weer het volle genot over het stuk grond van 23,4 hectare, tussen de Ring en de Heizelpaleizen. Nu wordt die gebruikt tijdens evenementen zoals Batibouw of het Autosalon, maar zoveel van die grote evenementen zijn er ook niet. Dat maakt dat hij voor tachtig tot negentig procent van de tijd leegstaat.
"In elk geval moet de jeugd op de eerste plaats komen bij de herontwikkeling van Parking C"
Een enorme verspilling, vindt iedereen. Daarom heeft de Vlaamse overheid – de parking is eigendom van de Stad Brussel, maar ligt in Grimbergen – bestudeerd wat ermee kan gebeuren.
Uit die studie zijn vier scenario’s gekomen: een logistieke hub waar verschillende tram- en buslijnen samenkomen; een bedrijvenzone met maakbedrijven, ten dienste van Brussels Expo; een residentiële wijk met woontorens; een stadion met maximaal 8.000 toeschouwers, veel te klein voor Anderlecht of Union.
Die zoutloze voorstellen liggen nu ergens stof te vergaren, want voor Vlaanderen noch Grimbergen is de invulling van Parking C prioritair. En gelukkig maar, het geeft ons de kans om zelf even na te denken over de zone. Zo blijft voor ondergetekende de nood aan recreatie het hoogst in Brussel, en kan Parking C dan ook best veranderen in een groot park met openluchtzwembad.
De voordelen liggen voor de hand. Zo is deze site, in tegenstelling tot de kleine vijver van Neerpede, wél groot genoeg, is er nog geen biodiversiteit die beschadigd kan worden, zijn er nauwelijks buren die kunnen klagen en is alles relatief goed bereikbaar met metrolijn 6. Voor de last mile kan desgewenst de befaamde kabelbaan weer opgedist worden – ooit een ernstig voorstel in het kader van shoppingcenter Neo. Jonge gezinnen die ‘s zomers op de stenen pleintjes zowat levend gekookt worden, kunnen zo eindelijk verkoeling zoeken zonder een trip naar de kust of de Blaarmeersen te moeten ondernemen, waar ze sowieso niet welkom zijn.
Er zijn evidente nadelen. Zo ligt de plek vlak bij de Ring rond Brussel, waar zelfs na de elektrificatie van het volledige wagenpark nog altijd fijn stof van zal opdwarrelen. Voor Grimbergs burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing) is Parking C daarom niet de juiste plek om een recreatief domein in te planten.
Toegegeven, de locatie is niet ideaal, al zou Parking C zeker niet het eerste recreatiedomein zijn – meestal zandwinningsputten – dat vlak naast een autosnelweg ligt. Kijk maar naar het Klein Strand in Jabbeke (E40), de Gavers in Harelbeke (E17), het Provinciedomein in Huizingen (E19) of Domein Hofstade in Zemst (E19). Zelfs de toekomstige zwemvijver in Neerpede ligt zowat onder de Ring.
“Wie moet daar de orde handhaven?” vraagt Laeremans zich ook af. De Grimbergse politie? Of de Brusselse? Dat laatste kan verkeerd vallen bij flaminganten, zoals Laeremans zelf, die er een annexatie door Brussel in lezen. Andere politiezones zoals die van Gent of Blankenberge zullen dan weer net opgelucht ademhalen als ‘recreatiedomein Parking C’ van de grond zou komen.
De meerderheid van de Stad Brussel vindt het te vroeg om al over Parking C na te denken, maar minstens een deel van de oppositie lijkt alvast gewonnen voor het idee van een recreatiezone. Els Ampe (Open VLD) ziet heil in een avonturenpark, een bos, een zwemvijver of een combinatie van dat alles. Bianca Debaets (CD&V) wil er een Brussels ‘Central Park’ van maken, waar mensen van allerlei slag elkaar tegen het lijf lopen – of dat nu aan het skatepark of aan het openluchtzwembad is.
In elk geval moet de jeugd op plaats 1 komen bij de herontwikkeling van Parking C. Wonen, werken en logistiek nemen immers al genoeg plaats in in Brussel. Hoog tijd nu voor ontspanning.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.