Bekende Molenbekenaar Hassan Al Hilou is geschokt over het gedrag dat bepaalde jongeren in zijn wijk vertoonden op oudejaarsnacht. In een gesprek met De Standaard schijnt de jonge ondernemer zijn licht op hoe het verder moet met de relschoppers. “Dat ze een Porsche en Mercedes in brand staken, is hun manier om te zeggen: als ik het niet heb, moet jij het ook niet hebben.”
Hassan Al Hilou over oudejaarsnacht: 'Voor vandalen was het een pleziertje'
Lees ook: Auto uitgebrand in Molenbeek
De 20-jarige Al Hilou is allerminst tevreden over hoe 2020 werd ingeluid in Molenbeek. Hij ging na de oudejaarsnacht zelf de straat op om jongeren aan te spreken over hun wangedrag. Ook op Twitter bleef het niet stil: “Brussel, ik hou van jou, jouw jongeren en ouderen. Maar de kinderen die tijdens een liefdevolle nacht ervan uitgaan dat het een jihad is, mogen gerust een paar dagen gratis vrijwilligerswerk doen bij de hardwerkende rest.”
Wat Al Hilou vooral verontrust is de jonge leeftijd van sommige keetmakers. “Ik zie steeds meer twaalf- tot dertienjarigen zo’n gedrag vertonen. Het zijn kinderen die met zulke taferelen zijn opgegroeid: voor hen is dat het nieuwe normaal,” klinkt het nog in De Standaard. “Waarom ze dit doen weet ik niet. Ik ben hier opgegroeid als kind. Maar na oudejaar besefte ik dat ik onwetend ben. Er was dit jaar helemaal geen aanleiding voor rellen. De politie was bijvoorbeeld niet provocerend”.
Instagram-bubbel
Ook sociale media speelt zo zijn rol, denkt de jonge Molenbekenaar: “Als ik nu met hen in gesprek ga, zien ze nog altijd niet dat ze fout zijn. Voor hen was het een pleziertje. Ze zitten in hun Snapchat- of Instagram-bubbel, waar ze leeftijdsgenoten zien die gelijkaardig gedrag vertonen. Ze zitten niet op Twitter, ze zien geen veroordelende tweets van ministers of politici.”
“Het is een reactie van de jongens uit de banlieues, een soort jaarlijkse bijeenkomst tegen de politiek. Ze willen tonen dat ze machtig zijn in de wijk. Ze keerden zich ook tegen rijkdom. Dat ze een Porsche en Mercedes in brand staken, is hun manier om te zeggen: als ik het niet heb, moet jij het ook niet hebben.”
En wat nu? Al Hilou wil de daders streng straffen, liefst met een werkstraf in een sociale organisatie. Ook sensibilisering blijft volgens hem een evidentie: “Niet alleen door politie en politici, maar vooral via mensen uit de eigen gemeenschap. Ik geloof dat het beter wordt. Ik zie hier steeds meer kritische mensen. Het is aan ons om te zeggen: hiermee moeten we onmiddellijk ophouden.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Opinie , eindejaarsrellen , eindejaar , eindejaar 2019 , Hassan Al Hilou
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.