"De factoren die leiden tot de aanwezigheid van geradicaliseerde jongeren en (ex)-Syriëstrijders in Brussel, en meer bepaald in Molenbeek, moeten met enige zin van nuance geanalyseerd worden", dat zegt politicoloog Dave Sinardet van de Brusselse universiteit VUB.
Sinardet: 'Genuanceerd naar Molenbeekse situatie kijken'
Lees ook: Jambon: 'Ik ga Molenbeek opkuisen'
Omdat een van de verdachten voor de terreuraanslagen in Parijs uit Molenbeek afkomstig is, wordt de Brusselse gemeente in vele media afgeschilderd als het mekka van het jihadisme.
"De sociologische samenstelling van Molenbeek speelt wellicht een rol: het is een van de armste en jongste gemeenten van het land", zegt Dave Sinardet. "Je hebt er ook in bepaalde wijken gettovorming met veel allochtonen die heel dicht op mekaar leven. Dat het beleid daar verkeerd mee is omgegaan, lijkt mij te kloppen. De vroegere burgemeester Philippe Moureaux (PS) gaf in zowat al zijn publieke verklaringen blijk van een onderschatting van de samenlevingsproblemen. Ik herinner me dat toen het reclamebureau De Mortierbrigade uit Molenbeek wegtrok wegens veiligheidsproblemen, de reactie van Moureaux was dat het allemaal zo erg niet was. Ook het probleem van radicalisering lijkt hij onderschat te hebben. Elk signaal van problemen deed hij af als kritiek op de multiculturele samenleving", zegt Sinardet.
"Anderzijds moet je toch ook rekening houden met het feit dat er naast Moureaux nog andere, van andere partijen in de meerderheid zaten, die destijds niet (genoeg) ingegrepen hebben. En ook veel andere gemeenten in België kregen te maken met Syriëstrijders, zoals Antwerpen. Bovendien is het opsporen van mogelijke terroristen vooral de verantwoordelijkheid van de nationale veiligheid- en inlichtingendiensten", stelt de politicoloog.
"Was de communicatie tussen lokaal niveau en gewestelijk en federaal niveau niet goed? Dat kan en moet geanalyseerd worden, en daar kunnen lessen uit getrokken worden om structuren te vereenvoudigen bijvoorbeeld. Maar dan nog is de kwestie te complex om zomaar te concluderen: met een andere beleidsstructuur of met een andere burgemeester waren die dingen in Parijs dit weekend niet gebeurd. Velen zijn nu geneigd enkel hun eigen waarheden te projecteren op de situatie, maar voor simpele verklaringen en antwoorden is ze veel te ernstig."
Aanslagen Parijs
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Opinie , Aanslagen Parijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.