Standpunt BDW: Amerikaans theater

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
26/03/2014

Een vraag van gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) over de plannen van de stad Brussel met het Amerikaans Theater eindigde tijdens de jongste gemeenteraad in het proces van federaal staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V) en de Regie der Gebouwen. De verkiezingen naderen met rasse schreden. En dat zullen we geweten hebben.

Het schepencollege van de stad Brussel kan niet lachen met de uitlatingen van Benjamin Dalle, kabinetschef van Verherstraeten op brusselnieuws.be. “Het project van de stad voor het Amerikaans Theater op de Heizel is niet concreet genoeg,” zo had Dalle laten weten. En hij voegde er nog aan toe dat de stad Brussel duidelijk geen concurrentie wil voor haar eigen concertzaal in Paleis 12 van de Heizel.

De stad repliceert daarop dat zij de enige is die met geld over de brug wil komen: vijf miljoen euro. Dat wekt het wantrouwen van Verherstraeten: volgens de Ancienne Belgique - die ook op het Amerikaans theater aast, maar geen geld heeft - is er immers 25 miljoen euro nodig om van het Amerikaans Theater, een iconisch gebouw uit 1958, een 21ste-eeuwse muziektempel te maken. De Ancienne Belgique is de enige die een uitgewerkt cultureel project klaar heeft. Als het geen afkeer van de ‘Vlaamse’ AB is die de stad Brussel drijft - wat we niet durven te denken - dan moet er na de verkiezingen een oplossing gevonden worden. Maar dan gaan ook de Regie der Gebouwen - die eigenaar is - en de Vlaamse minister van Cultuur met geld over de brug moeten komen.

Het schepencollege maakte van de vraag van Debaets handig gebruik om het proces van Verherstraeten te maken. Het is dankzij de gemeenschappen en Beliris dat er een oplossing is voor het Muziekconservatorium, zo gooide minister Pascal Smet (SP.A) Debaets voor de voeten.

Dat de Regie der Gebouwen tekortschiet in de hoofdstad, is een understatement. Het Justitiepaleis, de musea van het Jubelpark, de Japanse toren en het Chinees Paviljoen: hun toestand is om bij te huilen. Maar dat helemaal in de schoenen van Verherstraeten schuiven, is kort door de bocht. Didier Reynders (MR), toen nog Luikenaar, is zeer lang voogdijminister geweest. En nog belangrijker: nooit hebben er zoveel Brusselaars in de federale regering gezeten als het jongste decennium. Langs Vlaamse kant zijn Guy Vanhengel (Open VLD) en Steven Vanackere (CD&V) federaal minister geweest. Langs Franstalige kant herinneren we ons Bernard Clerfayt (FDF) en Gisèle Mandaila (FDF). Nu zijn er nog altijd Laurette Onkelinx (PS), Joëlle Milquet (CDH) en Didier Reynders (MR). We zullen met plezier de verkiezingsprogramma’s uitvlooien op zoek naar de plannen voor de Regie der Gebouwen (in Brussel).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni