Standpunt BDW: Bedorven kinderen
Wat heet schandalig? Dat er met het woord zuinig moet worden omgesprongen, klopt. Maar sommige toestanden komen verraderlijk dicht in de buurt. Het Nereuszwembad in Ganshoren is er een voorbeeld van. Als het zwembad in de herfst van dit jaar opnieuw de deuren opent, zal het elf jaar dicht geweest zijn voor renovatie. Kunt u zich dat voorstellen? Even heel concreet: u heeft een kind dat naar het eerste leerjaar ging in 2002. Naar Nereus gaan om te zwemmen, kon niet. Ook niet toen het zes jaar later de lagere school verliet. Maar geen nood. Het heeft in de vakantie leren zwemmen in het zwembad van Dilbeek of Sint-Jans-Molenbeek en hoopt dat Nereus tijdens zijn middelbare schoolcarrière wel open zal zijn. Hoop doet leven, maar voor de herfstvakantie van het zesde jaar middelbare school zal het zeker niet lukken.
In de herfst zou het zwembad dus opnieuw moeten open zijn. Niets dan gejuich zou u denken - al zou een mea culpa vanwege de gemeente Ganshoren ook wel op zijn plaats zijn. Maar neen hoor. Ganshoren wil nu dat Jette, Koekelberg en Sint-Agathem-Berchem meebetalen voor de exploitatie. Die hebben daar evenwel geen zin in. Kersvers burgemeester Hervé Gillard (MR) ontkent dat hij een robbertje wil vechten. "Er komt een intercommunale. De buurgemeenten zijn plutôt positifs," zegt Gillard. Het antwoord uit Jette liet niet op zich wachten: "Wij moeten niets. Wij vragen ook niet aan Ganshoren om te betalen voor onze scholen of muziekacademie." Antwoord van Ganshoren: komt de intercommunale er niet, dan moeten niet-Ganshorenaren vijf keer meer betalen. Dus 15 euro voor een zwembeurt.
Als het niet zo intriest was, dan zouden we de schouders ophalen. Ganshoren en Jette gedragen zich als bedorven kinderen. Eén: het is Beliris dat de renovatie van het zwembad heeft betaald, Ganshoren moet niet zo hoog van de toren blazen. Twee: Ganshoren is een kleine gemeente waar ook de buurgemeenten gebruik van maken. Het is normaal dat ze meebetalen. Slotsom: als de gemeenten willen blijven bestaan, moeten ze ook hun verantwoordelijkheid nemen.
Ook de gewestregering is niet zonder schuld. Jette, Ganshoren en Koekelberg staan alle drie onder curatele. Vooraleer Belirisgeld - geld van alle Belgen - in Ganshoren te steken, had minister-president Charles Picqué (PS) als voogdijminister een intercommunale geëist moeten hebben. Dat had veel onheil kunnen voorkomen.
Lees meer over: Opinie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.