Brusselse aanwezigheid Emirdag

Standpunt BDW: Geen eindig verhaal

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
11/06/2014

Op 15 juli bestaat het migratieakkoord tussen België en Turkije vijftig jaar. BDW trok naar Emirdağ en leerde twee dingen. Eén: migratie zorgt niet alleen in België voor rimpels in het maatschappelijk veld, maar ook in het thuisland. Twee: migratie is geen eindig verhaal.

De reportage leert twee zaken. Eén: migratie zorgt niet alleen in België voor rimpels in het maatschappelijk veld, maar ook in het thuisland. Zo heeft de migratie uit Emirdağ er een deel van de rurale economie ontwricht. Er is in Emirdağ een scherpe maatschappelijke kloof ontstaan tussen arme thuisblijvers en de rijke ‘Westerse’ Turken die er in de zomer hun vakantie komen doorbrengen. Scholen lopen leeg, de oorspronkelijke bergdorpjes raken ontvolkt. Duizenden villa’s liggen er onbewoond bij. Op de koop toe hebben jongeren niet zo veel zin om er te blijven en willen ze zo snel mogelijk naar Europa. De lokale overheden zijn daar niet echt blij om.

Een tweede vaststelling: migratie is geen eindig verhaal. Er komen nog altijd heel wat jongeren uit Emirdağ via huwelijken in Brussel terecht. Tegelijk onderhouden de Brusselse Turken nog altijd een sterke band met hun thuisland. Dat zorgt, in een stad als Brussel, voor uitdagingen voor de organisatie van de democratie. Als de natie de emanatie is van het volk, zoals de politieke theorie dat wil, over welke natie spreken we dan in het geval van de Belgische Turken? Velen hebben de dubbele nationaliteit, doen hun legerdienst in Turkije. Hoe een stad bouwen met mensen die met een been in Brussel staan, en met het andere in Emirdağ? Die kwestie is vandaag voer voor discussies onder politologen en filosofen.

Dramatiseren heeft alvast geen zin. Want het lijkt tot op vandaag wel te werken. De Brusselse Turken zijn erg aanwezig in de lokale economie in Sint-Joost en Schaarbeek. Ze hebben er bouwbedrijfjes of winkels. Ze nemen ook enthousiast deel aan het politieke leven. Ze leveren zelfs een Brusselse burgemeester.

Toch een boodschap aan de volgende Brusselse regering. De migranten die hier terechtkomen raken moeilijk wegwijs in de maatschappelijke wirwar. Ook dat bleek uit de reportage. Ontslagnemend minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft voor de verkiezingen een lans gebroken om ook aan Franstalige kant inburgeringscursussen aan te bieden, samen met de Vlaamse inburgering die vandaag al tien jaar bestaat. Het zou goed zijn mocht hij die belofte ook gestand doen in het volgende regeerakkoord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni