Het theatergezelschap Bad van Marie stuurt groepen met een tablet als gids de Noordwijk in. Acteurs mengen zich tussen de bewoners en nemen de groep mee op een wandeling tussen realiteit en fictie in. 'Ik vertrouwde op den duur niemand meer.’
Bad van Marie maakt van Noordwijk theaterscène
Vijfentwintig leerlingen van het Sint-Guido-instituut krijgen in een zaal in het WTC2 in Noordwijk uitleg over de teambuilding waaraan ze zullen deelnemen. De zaal zelf heeft iets weg van een bouwwerf: panelen uit het plafond zitten los, draden hangen naar beneden.
Op zeven tafeltjes liggen gadgets klaar: een grote plastic zak, een paraplu, een willekeurig object dat de leerlingen heel het spel lang zichtbaar met zich mee moeten dragen. De teambuilding wordt een rally door Brussel. Een iPad wijst hen de weg. In twee uur tijd moeten ze zo veel mogelijk punten winnen: door opdrachten uit te voeren, door vragen op te lossen, door gebouwen binnen te gaan.
De deelnemers splitsen zich op in kleinere groepjes en mogen een voor een vertrekken. Felgekleurde pionnetjes wijzen hen de weg naar buiten. De tablet stelt al snel de eerste vraag: “Bij het verlaten van het gebouw zag je een dame stretchen. Welke kleur had haar haarband?” De toon is gezet: vanaf nu kan alles een vraag zijn.
Aan de hand van foto’s een specifieke camera vinden in Brussel-Noord. Binnen het LUCA de weg volgen dat op een filmpje wordt getoond. Gouden schoentjes vinden in Sint-Joost-ten-Node. De buurt achter Brussel-Noord wordt vaak gemeden. Met hun tablets trekken de leerlingen er nu op ontdekking uit.
Fictie en realiteit
Het gezelschap Bad van Marie, dat deze rally organiseert, laat deelnemers niet zomaar het klassieke toeristische parcours volgen. In Kortrijk, in Antwerpen of hier in Brussel, tijdens een teambuilding brengt de organisatie ze in aanraking met de levende stad. Elke deelnemer ziet de volledige samenleving passeren, en daar gebeuren nogal vreemde dingen mee. De tablet leidt de weg, van Schaarbeek naar Sint-Joost en weer terug, langs scholen, parkjes en een carwash.
“We willen onze deelnemers op een andere manier naar de realiteit doen kijken,” zegt Peter Boelens, artistiek directeur van Bad van Marie. “We vertellen een verhaal en we gebruiken daarvoor de omgeving van de stad. Fictie en realiteit lopen in het parcours helemaal dooreen.”
Het competitieve aspect van de teambuilding zorgt er ook voor dat alle deelnemers ten volle meegaan in dat verhaal: “Het is bijzonder om te zien. Jongeren willen zeker punten winnen, maar volwassenen eigenlijk nog meer. Ze gaan zonder problemen drie minuten op een bankje zitten om te kijken wie er passeert, enkel omdat ze dan 50 punten kunnen krijgen.”
"Iene miene mutte"
Bijna twee uur na het vertrek sturen de organisatoren een bericht naar alle iPads: de tijd is op, verzamelen! De leerlingen hebben er ondertussen geen problemen mee een kaart te lezen, dat is alvast een talent dat ze de voorbije paar uren op punt hebben moeten stellen. “We moesten zoveel stappen!” zucht Chloé. “Ik ben daar eigenlijk niet zo voor. Maar het was toch wel leuk, hoor. Je leert zoveel mensen kennen, je moet op zoveel dingen letten. Heel Brussel passeert bijna.”
Ook haar klasgenote Meyrem is opgelucht dat ze mag zitten: “Het ging soms wat moeizaam, want de GPS bracht ons een paar keer ergens anders. Maar die opdrachtjes waren wel leuk. Selfies nemen, in zaken gaan vragen… Maar op den duur vertrouwde ik wel niemand meer, je wist nooit wat het was maar alles kon een vraag zijn.” Chloé springt bij: “Ja, dan moest je een man vinden in een jeansbroek. Er waren wel 20 mannen rond ons! Wat moesten we doen, iene miene mutte en hopen dat het juist was?”
Uiteindelijk heeft hun groep de juiste man gevonden, en de bijhorende vraag kunnen oplossen. Terwijl ze het verzamelpunt inwandelen, checken de meisjes voor de zekerheid nog eens de omgeving: je weet maar nooit dat er nog een vraag komt. Peter Boelens is tevreden: “We willen ze uitdagen om, als een fotograaf, naar de werkelijkheid te kijken. Dat is duidelijk gelukt.”
> De Rally, nog tot 1 juni in Brussel
Lees meer over: Podium
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.