Het tweede theaterstuk voor jongeren van Carly Wijs is het liefdeskind van een goochelshow en een uit de hand gelopen les seksuele voorlichting.
'Show' van Carly Wijs gaat zaterdag in première in Bronks
Carly Wijs debuteerde als regisseur in het jeugdtheater met Wij/Zij, een stuk over de gijzeling in Beslan. Dat moet een van de succesvolste regiedebuten in de geschiedenis van het jeugdtheater geweest zijn, want de Engelse versie Us/Them werd bejubeld op het Fringe-festival in Edinburgh, en begin december zette The Guardian-recensente Lyn Gardner het stuk nog op plaats drie in haar theatertoptien van 2016 (net na Het Hamiltoncomplex van Lies Pauwels).
"Dat succes heeft ons ook verrast," geeft Carly Wijs toe. "Het onderwerp van de gijzeling vonden mensen in eerste instantie onaantrekkelijk voor kinderen. Op papier was het bijna onverkoopbaar. Maar de programmatoren waren toch nieuwsgierig en hebben het stuk uiteindelijk wel op het programma gezet. In het jaar van de herneming heeft het bijna vijftig keer gespeeld. En toen zaten we met de aanslagen in Parijs midden in de actualiteit."
Dat ligt met Show misschien iets anders.
CARLY WIJS: We leven niet in de vrolijkste tijden, en dan krijg ik zelf heel erg de behoefte om het over leuke onderwerpen te hebben. En dat zijn seks en liefde. We (actrice Gytha Parmentier die ook in Wij/Zij meespeelde en acteur Dries Notelteirs die in het vierde jaar aan het RITCS zit, zijn de spelers, mb) hebben in ieder geval enorm veel plezier gehad bij het maken.
Kinderen krijgen vandaag natuurlijk wel seksuele opvoeding, maar dat is toch altijd een heel biologische aangelegenheid. Over de emotionaliteit van seksualiteit is het moeilijker praten, omdat die voor volwassenen ook nog altijd een mysterie blijft. Dus proberen we er een theatervoorstelling over te maken. Zonder dat het moralistisch wordt.
Wel educatief?
WIJS: Nee, totaal niet. We leggen helemaal niets uit. Er zitten in het stuk elementen van een goochelshow, en het typische bij goochelen is dat je nooit weet hoe alles precies in elkaar zit. Dat is bij seks ook zo. Jongeren hebben vaak wel een klokje horen luiden, maar hebben nog geen idee waar de klepel precies hangt. En volwassenen eigenlijk ook niet. Je zal weinig dertigers horen zeggen dat ze het nu allemaal wel weten en nooit nog fouten zullen maken in de liefde.
We suggereren dus ongelooflijk veel, maar leggen niets uit, want het gaat over iets wat je zelf moet ontdekken. Je moet het laten komen zoals het komt. We hebben het ook niet over hetero of homo, want dat is een kwestie van biologie en dat kan je gewoon uitleggen. Het gaat ons om de emotionaliteit en de verliefdheid. Religies en ideologieën hebben daaruit wel hun moraal ontwikkeld, maar iedereen voelt aan zijn water dat die relatief zijn.
> Show. 14/01 & 15/01, Bronks, Brussel
Lees meer over: Brussel-Stad , Podium
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.