De nieuwe Brusselse regering herbekijkt de wijkcontracten en plant 6.500 woningen, waarvan een deel voor sociale huisvesting moet dienen. De E40 en de E411 moeten omgetoverd worden tot stadsboulevards. De Kleine Ring krijgt over de hele lengte afgescheiden fietspaden.
6.500 nieuwe woningen, afgescheiden fietspaden op Kleine Ring
Het verse regeerakkoord zet in op de ontwikkeling van nieuwe stadswijken. In de loop van de legislatuur wil de nieuwe coalitie tien grote werven opstarten waaronder Schaarbeek-Vorming, Reyers, Josaphat, Weststation en de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis. De uitvoering van het Kanaalplan moet van de waterweg de "ruggengraat" van het gewest maken. Dat blijkt uit het regeerakkoord, dat onze redactie inkeek.
De nieuwe ontwikkelingspolen moeten toelaten om de noden van de bevolkingsgroei op te vangen. Concreet wil de regering 6.500 woningen realiseren. 60 procent daarvan voor lage inkomens, 40 procent voor middeninkomens. In de voorbije legislaturen slaagden de Brusselse regeringen er nooit in om de doelstellingen inzake nieuwe woningen te realiseren. Anders dan voordien worden die woningen nu wel gepland op gronden die voor het grootste deel al eigencom zijn van het Gewest, of het zullen worden via financiering door het federale steunfonds Beliris.
Parallel met de investering in nieuwe wijken, zet het Gewest de herwaardering van het oude stadsweefsel verder. Het budget voor wijkcontracten blijft behouden, maar de middelen worden anders toegekend. Het aantal wijkcontracten volgens de geijkte formule wordt gehalveerd tot tien per legislatuur. Het vrijgekomen geld gaat dan naar vijf grotere stadsvernieuwingscontracten (over de grenzen van gemeenten heen).
Om de vele grote projecten sneller tot een goed einde te brengen en te vermijden dat verschillende administraties elkaar tegenwerken, wil het Gewest alle diensten die te maken hebben ruimtelijke ordening en stedenbouw laten opgaan in een gecentraliseerd platform voor stadsplanning. Onder meer ATO, het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling, maar ook het Brusselse Instituut voor Statistiek BISA, gaan op in dat platform. Ook op andere domeinen willen zoals toerisme willen de zes partijen de administraties rationaliseren. Veertig instellingen zouden zo teruggebracht worden tot vier.
Geen stadstol
Inzake mobiliteit trekt de regeringsverklaring de lijn door van vorige coalities. Het Gewest wil het gebruik van de auto verder ontmoedigen en het openbaar vervoer bevorderen. Ook wandelen en fietsen zal verder aangemoedigd worden. Voor fietsers wordt concreet een afgescheiden fietspad over de volledige lengte van de Kleine Ring beloofd.
Een stadstol wordt uitgesloten maar de deur blijft wel open voor rekeningrijden. Grote invalswegen zoals de E40 en de E411 zouden worden omgebouwd tot stadsboulevards.
Wat openbaar vervoer betreft, blijft de uitbreiding van de metro naar Schaarbeek en Evere een absolute prioriteit. In de loop van deze legislatuur zouden de werken daarvoor moeten beginnen. Daarnaast wil de regering ook de studies lanceren om een tracé vast te leggen voor de verlenging van de Noord-Zuidas naar het zuiden (Ukkel).
Renovatie metrostations
Ook de geplande automatisering van lijnen 1 en 5 blijft hoog op de agenda. Verder hoopt de regering onder meer tramlijn 62 te verlengen tot de luchthaven. De coalitiepartners beloven ook een betere frequentie in de daluren en tijdens schoolvakanties.
Er komt ook gratis wifi in metrostations en bij bovengrondse haltes. Metrostations Beurs, Bockstael en Montgomery zijn de eerstvolgende die een opknapbeurt krijgen.
Om mensen te laten overstappen op het openbaar vervoer wil het Gewest 10.000 extra parkeerplaatsen bij haltes van het openbaar vervoer. Die ontradingsparkings kunnen buiten de kantooruren gebruikt worden door bewoners. Brussel wil er bij Vlaanderen en Wallonië ook op aandringen om 20.000 plaatsen te creëren buiten de Ring.
Brusselse regeringsvorming
Lees meer over: Politiek , Brusselse regeringsvorming
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.