In Brussel worden veel minder dieren gebruikt voor proeven dan in Vlaanderen en Wallonië. Vorig jaar ging dat om 92.292. Dat getal moet nog veel verder omlaag.
Aantal proefdieren moet met dertig procent omlaag
Tegen 2025 wil Brussel dertig procent minder proefdieren gebruiken dan nu. Het gaat nu om 92.292 dieren, ten opzichte van 245.758 in Vlaanderen en 197.779 in Wallonië. Brussel wil een voortrekkersrol spelen, en daartoe keurde de regering de maatregel donderdag goed.
Een aantal domeinen waarbij proefdieren worden gebruikt, kunnen ook zonder. Voor veiligheidstests en onderwijs bijvoorbeeld, mogen tegen 2025 geen dieren meer worden gebruikt. “Veiligheidstests voor bijvoorbeeld cosmetica of voedselingrediënten hebben al veel alternatieven,” zegt bevoegd staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) aan De Standaard.
Onderzoek naar ziektes krijgt nog uitstel tot 2045, en daarna moet ook die sector nadenken over alternatieven. De staatssecretaris verwacht nu al overleg met de sector. “Uiteraard blijft onderzoek naar geneesmiddelen voor therapieën tegen ziektes als kanker, parkinson of alzheimer noodzakelijk,” zegt Debaets.
Brussels Parlementslid Annemie Maes (Groen) is verheugd over de beslissing. Ze diende in januari al een resolutie in om een tijdschema op te stellen. "Brussel durft beslissingen te nemen. Maar we moeten waakzaam blijven. De regering moet grondig controleren of alle onderzoeksinstellingen de doelen halen."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.