Dyab Abou Jahjah

| "De voorbije jaren stemde ik uit armoede, maar ik wil niet meer op de minst slechte partij stemmen," zegt Dyab Abou Jahjah.

Abou Jahjah trekt met 'Be.One' naar verkiezingen

Ken Demol
© BRUZZ
07/02/2018

Met Be.One trekt Dyab Abou Jahjah naar de kiezer in 2018 en 2019. De partij pleit voor "100 procent radicale gelijkheid", en wil in de toekomst dé partij voor Brusselaars zijn. De kopstukken pleiten in hun visietekst onder meer voor een vierdaagse werkweek, een totale decumul voor politici en het afschaffen van de gemeenschappen.

“De voorbije jaren heb ik gestemd op PVDA, Groen en SP.A, maar ik had steeds het gevoel dat ik uit armoede stemde,” zei Abou Jahjah. “Ik wil niet meer op de minst slechte partij stemmen. Daarom staan wij hier vandaag, met een project voor de 21ste eeuw."

De partij wil naar eigen zeggen een alternatief zijn voor de klassieke centrumlinkse partijen, en wil inzetten op "100 procent radicale gelijkheid".

'Geen tsjevenpartij'

De verschillende voortrekkers van het project, met naast Abou Jahjah ook ex-journaliste Hilde Sabbe, voormalig Groen-politica Meryem Kaçar en Dries Lesage, professor internationale politiek (UGent), benadrukken dat het meer is dan een 'migrantenpartij'.

"Wij spiegelen ons bijvoorbeeld niet aan Denk," verduidelijkte Abou Jahjah. "Dat is een positief en hoopgevend signaal, maar wij willen breder gaan. Er is vandaag wel een politiek vacuüm bij mensen met een migratieachtergrond, maar ook kritische autochtonen kunnen zich thuis voelen in onze partij."

"Voor de duidelijkheid: dit is geen populistisch initiatief," zei Abou Jahjah nog. "Dit is een onderbouwd verhaal. Maar we willen ook geen tsjevenpartij zijn, van enerzijds-anderzijds."

Verbod op halal slachten en hoofddoek afschaffen

De kopstukken treden naar voor met een eerste "visietekst", die nog geamendeerd en gestemd moet worden door de leden van de gloednieuwe partij. De tekst opent meteen met de “strijd tegen racisme en voor totale acceptatie”. Verder zet Be.One ook in op onder meer gendergelijkheid, politieke vernieuwing, vrije keuze, en vrede en rechtvaardigheid op internationaal niveau.

Een bloemlezing uit de voorstellen van Be.One: halal en koosjer slachten toestaan, een volledige decumul invoeren voor politici, het invoeren van een vierdaagse werkweek – mét behoud van loon –, het optrekken van sociale uitkeringen tot boven de armoedegrens en het afschaffen van “alle maatregelen die het dragen van de islamitische hoofddoek beperken”.

De visietekst voorziet daarnaast ook nog in het verlagen van de kiesleeftijd van 18 naar 16 jaar. Ook de kiesdrempel mag volgens de kopstukken afgeschaft worden. Nu ligt die op vijf procent.

Weg met de gemeenschappen

De partij richt zich specifiek op Brussel. Abou Jahjah en Kaçar willen de institutionele inrichting van België grondig hertekenen. Ze pleiten ervoor om de gemeenschappen af te schaffen, en die bevoegdheden onder te brengen bij de gewesten. In Brussel kunnen zo de verschillende gemeenschapscommissies op de schop, wat ook aanleunt bij de visie van Ecolo.

“Be.One is de enige partij die een echt verhaal heeft voor Brussel,” zegt Sabbe. “Wij willen de eer van Brussel herstellen, en de stad teruggeven aan de Brusselaars. Daarom zeggen wij ook tegen de relschoppers: Brussel is ook van jullie.”

Absurd

De partij wil naast Brussel ook in Vlaanderen opkomen. Er lopen ook gesprekken met lokale afdelingen in Wallonië, zegt Abou Jahjah. Be.One focust zich evenwel op grote steden. In Brussel wil de partij opkomen met een Frans- én Nederlandstalige lijst.

"Zolang ons voorstel om de absurde gemeenschappen af te schaffen niet aanvaard is, moeten we die keuze maken," zei Abou Jahjah.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni