De Brusselse regering onder leiding van Rudi Vervoort (PS) heeft ongeveer dubbel zoveel medewerkers als de Vlaamse regering. Dat stelt actiegroep GERFA aan de kaak. Toch mogen de cijfers niet één op één vergeleken worden, klinkt het bij de Brusselse kabinetten.
Actiegroep hervorming politiek: ‘Aantal kabinetsmedewerkers moet omlaag’
De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft 82 medewerkers, terwijl zijn Vlaamse collega minister-president Jan Jambon (N-VA) er slechts 41 heeft. De eerste is minister-president van 1,2 miljoen burgers, de tweede 6,5 miljoen. Dat stelt GERFA aan de kaak, de Groupe d’étude et de réforme de la fonction administrative (GERFA).
La Dernière Heure - die over de studie van GERFA bericht - heeft zelf het aantal personeelsleden dat Vervoort en Jambon op hun eigen website hebben gepubliceerd, naast elkaar gelegd. Toch kunnen de cijfers over het aantal medewerkers niet één op één vergeleken worden.
Wie de website van Rudi Vervoort (PS) erop naslaat, ziet dat hij ook ondersteunend personeel heeft opgenomen in de pagina van medewerkers. Dat gaat van chauffeur tot schoonmaakpersoneel tot een kok en een vertaler: in totaal al gauw twintig medewerkers. In het overzicht met medewerkers van de Vlaamse minister-president staan alleen de politieke adviseurs van de minister-president opgenomen.
Die kanttekening bij de cijfers klinkt ook bij het kabinet van staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Nawal Ben Hamou (PS). Ze heeft 47 medewerkers in dienst, inclusief onthaalpersoneel, receptie en schoonmakers. Op het kabinet van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) verwijst men ook naar het feit dat Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) ondersteunend personeel niet meetelt.
Minder kabinet, meer administratie
Een tweede reden waarom de Brusselse minister-president dubbel zoveel medewerkers heeft als zijn Vlaamse collega, heeft te maken met de bestuurlijke indeling van het land. Vervoort heeft medewerkers in dienst voor zijn werkzaamheden in de Cocof (Franse Gemeenschapscommissie), de GGC en het Brussels Gewest. En dat geldt voor wel meer Brusselse ministers, denk aan Barbara Trachte (Ecolo) met 41 medewerkers voor zowel het Brussels Gewest als voor de Cocof, waar ze minister-president is.
"In Franstalig België kunnen we de kabinetten beperken tot 10-15 personen rond een minister en meer belang hechten aan de administratie"
"Vlamingen hebben zo weinig medewerkers omdat het Gewest en de Gemeenschap zijn samengevoegd," vervolgt Michel Legrand, voorzitter van GERFA. "In Franstalig België kunnen we de kabinetten beperken tot 10-15 personen rond een minister en meer belang hechten aan de administratie."
Legrand pleit ervoor dat Belgische politici zich laten inspireren door landen zoals Nederland, waar een minister werkt met een handvol vaste medewerkers. Voor al het overige werk beroept hij of zij zich op een neutrale administratie.
Fractieleider Germain Mugemangango (PTB/PVDA) zal in het Waalse parlement een resolutie indienen met het verzoek het Nederlandse systeem te volgen. "Het aantal leden van de kabinetten zou met bijna 400 mensen verminderen en dat zou ongeveer 24 miljoen euro besparen."
Lees meer over: Brussel , Politiek , minister-president Rudi Vervoort , kabinetmedewerkers