ACV: 'Uitblijven sectorakkoord tekenend voor wanbeleid'
Sinds het aantreden van de huidige Brusselse regering in 2009 wachten 7.300 ambtenaren van het Brussels Gewest op een sectoraal akkoord. Het gaat om ambtenaren van het Gewest en van openbare instellingen zoals de Haven en arbeidsbemiddelaar Actiris. Twee jaar en vele onderhandelingen later is er niets bereikt. "We zijn in een impasse beland," zegt ACV-secretaris Rudi De Coster. Er lagen verschillende voorstellen op tafel, waaronder een levensduurtepremie voor Brusselse ambtenaren en de volledige vergoeding van het woon-werk verkeer voor niet Brusselaars. Maar daar kwam niets van in huis.
Eind vorig jaar leek dan toch een doorbraak in zicht na informeel overleg tussen minister-president Charles Picqué (PS) en de vakbonden. De maaltijdcheques zouden met een euro verhoogd worden (tot 7 euro) vanaf 2011. Maar afgelopen week is dat voorstel bij nieuw overleg afgeketst door staatssecretaris voor Openbaar Ambt Bruno De Lille (Groen!).
"De Brusselse ambtenaren worden in de maling genomen," zegt ACV op een persconferentie. "Er zouden geen financiële middelen zijn, maar dat klopt niet. Er is bij voorbeeld wel geld vrijgemaakt om de salarissen bij de GOMB (Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel) op te trekken en er is een hoge vertegenwoordiger aangesteld bij Europa. Er is al jaren wanbeleid of geen beleid. Zelfs een symbolische verhoging van één euro kan er niet af."
"We zitten in een moeilijke situatie omdat het Gewest het financieel heel moeilijk heeft met een tekort van 313 miljoen euro op de begroting (van 3 miljard euro) van dit jaar," reageert De Lille. "Er is ook nog geen herfinanciering van Brussel. Dat is de reden dat we heel voorzichtig zijn op financieel vlak. We hebben al ontzettend veel moeten knippen in projecten die we graag wilden realiseren of hadden vastgelegd in het regeerakkoord dus is er ook geen geld voor beloftes aan vakbonden."
De staatssecretaris blijft naar eigen zeggen bereid om te praten en wil een "consistent akkoord" sluiten voor de periode 2009-2012 met ook andere elementen, zoals het afschaffen van de carensdag en een levensduurtevergoeding.
ACV plant nog geen acties, maar ACOD heeft wel stakingsaanzeggingen ingediend voor 1 en 4 februari. De socialistische bond wijst erop dat het sociaal overleg ook in andere entiteiten van de Brusselse openbare sector niet wil vlotten. Dat is onder meer het geval bij Net Brussel, verschillende gemeentebesturen, OCMW's en openbare ziekenhuizen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.