Brussels parlementslid voor Agora.Brussels Pepijn Kennis vraagt in een brief aan het Brussels Parlement om een overlegcommissie te organiseren. Deze commissie - bestaande uit 45 gelote Brusselaars en 15 parlementsleden - moet zich volgens de burgerbeweging buigen over de vraag: "Welke instellingen en rol moet Brussel krijgen na de aanstaande zevende staatshervorming?" Zo blijkt dinsdag uit een mededeling.
Agora wil overlegcommissie in Brussels Parlement over rol Brussel na staatshervorming
Er staat een nieuwe staatshervorming in de steigers en Agora vreest dat er veel kans is dat Brussel aan het kortste eind zal trekken. Daarom ijvert Agora ervoor om een representatieve groep burgers en beleidsmakers samen te brengen. "Een nieuwe staatshervorming raakt immers aan alle niveaus van onze samenleving. Dat heeft een reële impact op de bevoegdheden van het Brussels Gewest en bijgevolg ook op haar inwoners," luidt het.
Onvoldoende onpartijdigheid
Bij discussies over de staatshervorming wordt Brussel volgens Agora al te vaak over het hoofd gezien. Omdat de politieke partijen die de belangen van Brussel zouden moeten verdedigen vaak ook federale, Vlaamse of Waalse belangen dienen, is er onvoldoende onpartijdigheid bij de standpunten die de partijen innemen. Dat is vaak niet in het belang van de Brusselaar, stelt de burgerbeweging.
"Het is dus relevanter dan ooit om via de overlegcommissies een gezamenlijk standpunt in te nemen over de toekomstige structuur van ons land en de rol die Brussel hierin krijgt. Zo kan er gediscussieerd worden over de financiering van ons Gewest, de rol van de gemeenschappen en gemeenschapscommissies, de mate van autonomie en op welk niveau bevoegdheden geregeld worden," aldus nog Agora.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Agora , pepijn kennis , loting , overlegcommissie , zevende staatshervorming