Alain Courtois: 'Zone dertig in de Vijfhoek, dat is toch gewoon stupide!'

Christophe Degreef, Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
22/06/2011
Twaalf jaar oppositie in de stad Brussel, dat kruipt in de kleren. De MR wil in 2012 weer aan zet zijn. En als het even kan met de burgemeesterssjerp. De Franstalige liberalen zetten daarvoor de grote middelen in. Alain Courtois, bekend van Euro 2000, trekt de lijst. “Een nieuwe wind,” naar eigen zeggen.

A lain Courtois is politiek actief sinds 2003, als senator, maar een verpletterende indruk heeft hij tot nu toe niet gemaakt. Hij blijft toch vooral bekend als de man van het voetbal. "Zo kent iedereen mij," geeft Courtois toe. "Vlamingen, Franstaligen, maar ook allochtonen. We hebben net een huis geopend. Vlak bij de Grote Markt, met een dagelijkse doorlopende dienstverlening van de Brusselse MR. Mensen komen naar mij toe met de vraag of ik niets kan regelen voor hun voetballende zoon. Mijn lijsttrekkerschap voor de stad Brussel in 2012 beschouw ik als een nieuwe uitdaging."

Om uw kandidatuur in te luiden kiest u niet voor sport maar voor cultuur. U vindt dat Brussel een cultuurtempel nodig heeft met de allure van een Guggenheimmuseum.
Courtois:
"Brussel is de hoofdstad van Europa. Wat hebben wij met dat statuut gedaan? Niets."

"Laten we even een ommetje maken langs de sport. Waarmee kan een stad zich in de wereld in de kijker werken? Met een wereldtentoonstelling, een WK voetbal of de Olympische Spelen. Daarom heb ik geijverd voor het WK voetbal. Het was een voorwendsel om honderdduizenden mensen naar België te krijgen. Met het plan voor een nieuw museum, waar ik een voortrekkersrol in wil spelen, is het net zo. Willen we nog meetellen in de wereld? Alle grote steden stellen zich die vraag. Wie dat wil moet er een wervend project tegenover zetten. We moeten bewijzen dat we het waard zijn de hoofdstad van Europa te zijn."

"Het gaat daarnaast ook over Europa zelf. Iemand zei onlangs: Europa is als Versailles. Het is mooi, maar verleden tijd. Leeg. Daarmee ga je de concurrentie met Zuidoost-Azië niet aan."

"Ik heb een werkgroep en een begeleidingsgroep opgericht om het idee van een museum voor moderne kunst vorm te geven. We zijn nu bezig met de locaties en de financiering. Die zal volledig privé zijn. Er zitten in de werkgroep ook mensen van andere politieke gezindten."

Een prestigeproject waar de Brusselaar weinig aan heeft, zou de kritiek kunnen zijn.
Courtois:
"Ook de Brusselaar heeft er baat bij. De economie wordt aangezwengeld. De handel profiteert ervan. En de uitbouw van infrastructuur in de stad krijgt nieuwe kansen. Ik wil de Brusselaar ervan overtuigen dat ook zij trots moeten kunnen zijn op hun Europese hoofdstad. Zij moeten die trots uitdragen."

"Maar er is inderdaad meer dan Brussel internationaal op de kaart zetten. De Brusselaar moet zich ook thuis voelen in zijn wijk. Het moet er veilig zijn, hij heeft liefst een baan en moet vlot de stad door kunnen raken. We hebben met de MR-Brussel dertien werkgroepen opgericht om samen met experts na te denken over oplossingen. Ik zal ook, met tafel en stoel, de wijken ingaan om naar de mensen te luisteren. In mei volgend jaar moet dat alles uitmonden in een gloednieuw programma waarmee we naar de kiezer trekken."

In 2006 weigerde u op de MR-lijst te staan. Waarom wilt u nu wel?
Courtois
(ontwijkt de vraag): We willen na twaalf jaar oppositie weer aan zet komen in Brussel. De MR van Brussel-stad heeft beslist dat we dat samen kunnen doen. Marion Lemesre (de vorige lijsttrekster en huidig oppositieraadslid in Brussel-stad, SVG/CD) steunt dit project, net zoals François-Xavier de Donnea (die ook geweigerd had op de lijst te staan, SVG/CD)."

Voor alle duidelijkheid: u wilde toen niet omdat Open VLD van uw coalitiepartner FDF niet op de lijst mocht staan. Mag Open VLD nu wel op de lijst?
Courtois:
"Met Open VLD ben ik heel duidelijk. We vragen dat de Brusselse Open VLD een geste doet en officieel verklaart dat Brussel een volwaardig gewest is. Is dat zo moeilijk?"

Marion Lemesre liep in 2006 niet echt warm voor het burgemeesterschap. Bent u kandidaat-burgemeester, of is een plaatsje in het schepencollege ook al goed?
Courtois:
"Ik ken de huidige burgemeester Freddy Thielemans (PS) goed. Hij is een vriend. Voor de gemeenteraadsverkiezingen staan we tegenover elkaar met een eigen project. Het is logisch dat wie de lijst trekt ook kandidaat-burgemeester is. Maar ik ben een realpoliticus, en niet de politicus die bekritiseert om te bekritiseren. Dat pikken de mensen niet meer. Wat wij willen is een nieuwe wind door het schepencollege laten waaien. De huidige meerderheid is à bout de souffle. En wij brengen een nieuwe wind."

U had wel kritiek op de centrale lanen. U vond ze de uitstraling hebben van een stad uit het sovjettijdperk.
Courtois:
"Weet u: ik wilde een stukje in een krant zetten met als titel 'Wie werkt ons hier op de zenuwen?'. Weet u waar zich de grootste parkeeropstopping van Brussel bevindt? Aan de ramblas die het stadsbestuur aan het Centraal Station heeft aangelegd. Qui a décidé de nous emmerder? Of neem nu het kruispunt op de Kongolaan bij het Terkamerenbos. Totale chaos. Of de Lambermontlaan die van drie naar twee rijstroken gaat."

"Ik kan begrijpen dat een nieuw mobiliteitsplan nodig is, maar dat moet samengaan met een uitbreiding van het openbaar vervoer. In grote steden volgt het openbaar vervoer het autoverkeer en is er een wisselwerking tussen de twee. Maar in Brussel? Wie vandaag van Sint-Agatha-Berchem naar Woluwe wil, doet er met het openbaar vervoer twee uur over."

De Brusselse overheid wil het autoverkeer in de stad terugdringen. Er zijn genoeg buitenlandse voorbeelden van grote steden die dat ook doen.
Courtois:
"De zone dertig in de vijfhoek is, ik heb er geen ander woord voor, une connerie, een stupiditeit. Niemand respecteert ze. Het parket volgt niet. Ik kan het weten, ik ben procureur geweest. De mobiliteit in Brussel is een ramp. En dan overal die parkeermeters! Ik ben gewonnen voor voetgangerszones. Ik ben een fan van ondergrondse parkeergarages. Kijk naar Parijs. De metro brengt je overal en in elke wijk is er een parkeergarage."

De stad heeft voor de ontwikkeling van de Heizel een studiebureau in de arm genomen. Goed idee?
Courtois
: "Over enkele dagen zullen we weten hoe de plannen eruitzien, maar het is goed dat de stad nadenkt over waar ze met de Heizel naartoe wil. Dat is kijken naar de toekomst."

Ziet u er een nieuw stadion verrijzen?
Courtois:
"Ik ben voorstander van een atletiek- en voetbalstadion op Schaarbeek-rangeerstation voor 60.000 bezoekers. We hebben hier binnenkort een gesprek over met het kabinet van federaal premier Yves Leterme (CD&V). Het plan om in België nieuwe stadions te bouwen blijft behouden, ook nu we het WK 2018 niet organiseren. Ook Brussel is in het lijstje opgenomen. Maar ik ben ook realistisch. Er is een overgangsperiode nodig. We kunnen niet zomaar het Heizelstadion afbreken. Ten laatste januari 2016 zou er een plan voor het nieuwe stadion op Schaarbeek-rangeerstation moeten zijn."

Vindt u dat de bevoegdheden tussen gemeenten en gewest op dit ogenblik goed verdeeld zijn? Zou u niet liever burgemeester zijn van een groot Brussel dan van alleen Brussel-stad?
Courtois:
"Ik stel vast dat stad en gewest niet altijd op dezelfde golflengte zitten, zelfs al zijn het meerderheden van dezelfde partij: de Parti Socialiste. Dus daar zal over gesproken moeten worden. Voor sommige bevoegdheden zou het Brussels Gewest de leiding moeten nemen. Voor veiligheid of grote projecten van stedenbouw bijvoorbeeld. Maar een ééngemaakte politiezone, of een fusie van de negentien gemeenten is vandaag niet realistisch. Moderniteit is belangrijk, maar men moet de traditie respecteren. En in tijden van grote onzekerheden hebben de mensen hun overheid toch nog altijd het liefst dichtbij."

Wie is Alain Courtois?

Alain Courtois werd in 1951 in Schaarbeek geboren. Hij is jurist met een diploma van de Université Catholique de Louvain op zak en was na zijn studie kabinetschef van de Jetse burgemeester Jean-Louis Thys (PSC, de Franstalige christendemocraten).

In 1981 werd hij substituut van de Procureur des Konings, wat hij tot 1988 bleef. Daarna ging hij aan de slag bij de Voetbalbond. Courtois organiseert bij de Belgische bond Euro 2000 als directeur-generaal van het voetbaltornooi. Na een korte periode als directeur bij RSC Anderlecht stapt hij in de politiek.

Vanaf 2003 is hij volksvertegenwoordiger voor de MR. In 2007 wordt hij senator. Courtois spreekt meer dan behoorlijk Nederlands. Hij leerde de taal naar eigen zeggen in nauwelijks zes maanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni