Interview

Anaïs Maes legt eed af als Brussels schepen: ‘Ik heb veel raakvlakken met mijn voorganger’

JB
© BRUZZ
04/09/2023

Anaïs Maes (one.brussels-Vooruit) zwaait de deur van het Etterbeeks atheneum achter zich dicht om Ans Persoons op te volgen als schepen van Stedenbouw, Openbare Ruimte en Nederlandstalig onderwijs in Stad Brussel. “Het stadscentrum mag geen steriele toeristenzone worden”, zegt ze in een interview met BRUZZ.

Na het vertrek van Pascal Smet uit de Brusselse regering werd Ans Persoons al ingezworen als nieuwe staatssecretaris. Op haar opvolger in het bestuur van Stad Brussel was het wat langer wachten. Anaïs Maes - historica, tot voor kort leerkracht aan het Koninklijk Atheneum van Etterbeek en in 2018 dertiende op de lijst van change.brussels - legde zonet de eed af.

Je maakt een nogal opvallende stap: van leerkracht naar schepen. Heb je tijdens de zomervakantie veel tijd gehad om je voor te bereiden op het schepenambt?
Anaïs Maes
: Ik heb nog tot vorige week herexamens afgenomen en leerlingen gedelibereerd, dus het is een vrije abrupte overgang. Eerder in de zomer heb ik wel uitgebreid de kans gehad om mij in te lezen in de belangrijkste dossiers en het team te leren kennen. Je bent nooit helemaal voorbereid op een job als deze, maar ik heb veel hulp gekregen.

Van je voorgangster Ans Persoons?
Maes
: Inderdaad. Haar grootste tip was: mezelf blijven en mijn enthousiasme voor de stad en jongeren laten spreken, net zoals ik dat meer dan tien jaar lang heb geprobeerd in het onderwijs. Ook van Pascal Smet heb ik de nodige ondersteuning gekregen.

"Ik wil ook de wijken buiten het stadscentrum de nodige aandacht geven op het vlak van aangenamer wonen en vergroening"

Anaïs Maes

Anaïs Maes, lerares in het Atheneum van Etterbeek

Je krijgt als ervaringsdeskundige de portefeuille Nederlandstalig onderwijs in handen. Hoe wil je de lange wachtlijsten voor scholen in het centrum aanpakken?
Maes
: Ans Persoons heeft op dat vlak al bergen werk verzet. In het Nederlandstalig onderwijs worden deze legislatuur om en bij de 700 plaatsen gecreëerd: dat is stap één. Ondertussen willen we ervoor zorgen dat al die Brusselse ketjes voldoende leerkrachten hebben die we ook effectief aan boord weten te houden. Wat dat betreft blijven we initiatieven nemen qua begeleiding en ondersteuning.

Hoe wil je jouw eigen achtergrond laten doorsijpelen in het beleid?
Maes
: Ik wil op basis van mijn hart voor meertalige jongeren en vanuit mijn ervaring natuurlijk eigen accenten leggen, maar die zullen niet hard verschillen van die van mijn voorgangster – we hebben veel raakvlakken.

Lees verder onder de foto.

Anaïs Maes legt de eed af

| Anaïs Maes (one.brussels-Vooruit) legt de eed af tijdens de Brusselse gemeenteraad. Maes volgt Ans Persoons op als schepen van Stedenbouw, Openbare Ruimte en Nederlandstalig onderwijs in Stad Brussel.

Is de strijd van Persoons tegen de wildgroei aan Airbnb’s ook de jouwe? Je mag je immers ook over de portefeuille Stedenbouw ontfermen.
Maes
: Absoluut. Het Airbnb-systeem mag er niet een zijn waarbij ontwikkelaars hele gebouwen opkopen en er verdoken hotels van maken. Tegelijkertijd blijft betaalbaar wonen een van onze prioriteiten. Brussel moet er voor iedereen zijn, niet alleen voor die mensen met een zware portefeuille. Het centrum van Brussel mag geen steriele toeristenzone worden, het moet een gezonde mix blijven tussen toeristen en mensen die hier komen werken en wonen.

Je lijkt vooral de continuïteit met Ans Persoons te willen verzekeren. Mogen we ook eigen beleidsaccenten verwachten?
Maes
: Ik begin vandaag, geef me even de tijd om die focuspunten te bepalen. Sowieso wil ik inzetten op een leefbare, veilige en aantrekkelijke stad. Als geboren en getogen Brusselaar die hier al bijna vier decennia in verschillende buurten rondloopt, heb ik het stadscentrum een andere smoel zien krijgen. De evolutie qua openbare ruimte en stedenbouw vind ik positief, maar er is zeker nog werk aan de winkel. Daarnaast wil ik de wijken buiten het centrum de nodige aandacht geven, ook op het vlak van aangenamer wonen en vergroening.

Je wordt Brussels schepen met minder dan 200 stemmen achter jouw naam. Is het de bedoeling om volgend jaar op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen?
Maes
: Het zal ervan afhangen. Ik wil eerst mijn job naar behoren doen. Daar ligt mijn focus nu – oktober 2024 is nog ver weg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni