Analyse Koekelberg: Rijk van Pivin houdt stand

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
06/10/2012
Weinig nieuws onder de zon in Koekelberg. Burgemeester Philippe Pivin (MR) zit nog altijd stevig in het zadel en kan er met zijn Lijst van de Burgemeester (LB) wellicht een derde ambtstermijn aan vast breien.

N et als in 2000 en 2006 presenteert Pivin een verzamellijst, deze keer met maar liefst zeven partijen. Behalve MR zijn dat ook FDF, CDH en CDF (Chrétiens Démocrates Fédéraux), én bijna alle Vlaamse partijen: SP.A, Open VLD en CD&V.

Lijstduwer is schepen Jean-Pierre Cornelissen (MR). Die werd in 2006 nog uit het FDF gezet omdat FDF-voorzitter Olivier Maingain niet wilde dat een partijgenoot de lijst zou delen met iemand van de 'separatistische' Vlaamse CD&V. Ook deze keer verlangde Maingain dat alle partijen die samen met het FDF op een lijst staan, zich akkoord verklaarden met de grote FDF-principes, zoals de uitbreiding van Brussel. Maar in Koekelberg was dit blijkbaar geen harde eis.

Pivin, die met de LB al twee keer de absolute meerderheid haalde, bestuurt de gemeente nog altijd op zijn eigen ouderwets-autoritaire manier. Hij beslist, de rest van de meerderheid knikt. Niet erg democratisch allemaal, maar het zorgt wel voor rust en stabiliteit binnen het college-huishouden.

(Lees verder onder het kader)



Hoger niveau
Ook met opmerkingen of voorstellen van de oppositie wordt weinig rekening gehouden. PS en zeker Ecolo-Groen boden deze legislatuur nochtans weerwerk, met dank vooral aan Tinne Van der Straeten, die Pivin regelmatig het vuur aan de schenen legde. Met haar scherpe vragen en vastberadenheid slaagde ze er vanuit de oppositie regelmatig in om de discussie tijdens de gemeenteraden op een hoger niveau te tillen. Maar nadat ze in 2010 niet verkozen raakte in het federale parlement, besloot ze haar carrière een andere wending te geven en was ze ook in de gemeenteraad veel minder zichtbaar.

De Lijst van de Burgemeester gaat er prat op dat de gemeentefinanciën nog altijd onder controle zijn, zonder dat de belastingen omhoog moesten, en dat er inmiddels 42 stadswachten rondlopen en 51 bewakingscamera's hangen om de veiligheid te bevorderen.

De afgelopen legislatuur werden ook de concrete realisaties zichtbaar van het wijkcontract Vanhuffel, dat liep van 2003 tot 2007. Het Vanhuffelplein, voor het gemeentehuis, is veranderd van een parkeerplek tot een aangenaam plein; de directeurswoning van de vroegere Caisseries Van Campenhout - nu een moderne sporthal - werd gerenoveerd en ingericht als crèche. En vlak ernaast werd het Victoriapark opnieuw aangelegd, met een waterpartijtje, enkele speeltuigen en een sportterrein.

Inmiddels kreeg Koekelberg een tweede wijkcontract toebedeeld, Historisch Koekelberg genaamd. De financiële injectie die hieraan vasthangt, wil de LB gebruiken om de gemeente verder op te knappen en groener te maken. Ook is het de bedoeling om de circusorganisatie Espace Catastrophe naar Koekelberg te halen. De organisatie zal onderdak krijgen in een nieuwbouw van zeven miljoen euro. Met dit project, dat de gemeente zelf één miljoen euro kost, en ook met de al lang aanslepende inrichting van een chocolademuseum in de voormalige Biscuiterie Victoria (nog eens een uitgave van drie miljoen euro) wil Pivin zijn gemeente meer culturele uitstraling geven.

Handel slabakt
PS en Ecolo-Groen zijn niet te spreken over deze 'prestigeprojecten'. "Een chocolademuseum in Koekelberg is weggegooid geld," zegt PS-lijsttrekker Ahmed Laaouej, "geld dat beter in woningen, crèches en scholen kan worden gestoken."

Bram Moerman van Groen vindt een circusorganisatie allemaal goed en wel, "maar zal de lokale jeugd er iets aan hebben?"

Koekelberg is een snelgroeiende, jonge gemeente, en heel veel van die jongeren zijn werkloos. De huidige oppositiepartijen vinden dat de Lijst van de Burgemeester zijn beleid te weinig heeft afgestemd op de demografische ontwikkelingen in de gemeente. Voor PS en Ecolo-Groen moet er dringend meer gedaan worden voor de Koekelbergse jeugd: meer sportactiviteiten, meer scholen, een eigen ruimte ook.

Voorts moet de strijd tegen de werkloosheid opgevoerd worden. "De inspanningen van de gemeente moeten geïntegreerd worden in het gewestelijk beleid. Er is nog altijd geen vestiging van Actiris (gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling, red.) in Koekelberg," zegt Moerman. De PS verwijt de LB bovendien dat er niets gebeurt om de slabakkende handel te stimuleren. "Een braderie zou al kunnen helpen," zegt Laaouej.

Zorgdorp
De komende zes jaar zal ook de knoop doorgehakt moeten worden over de toekomst van de HUB-site. Het vroegere universiteitsgebouw van wat ondertussen Hogeschool-Universiteit Brussel heet, is zopas in gebruik genomen door het Koninklijk Atheneum van Koekelberg, maar dat is tijdelijk.

De Vlaamse kandidaat-koper wilde van de site een zorgdorp voor bejaarden maken, maar dat voorstel stuitte meteen op een njet van Pivin. Die wil het liefst dat het gebouw afgebroken wordt, om er daarna een gemengd project te zien verrijzen, een bejaardentehuis, maar ook woningen en een crèche. Plus een school, vindt Ecolo-Groen. En waarom ook geen handel op die plek, klinkt het dan weer bij Laaouej.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni