De gemeentesecretaris van Anderlecht heeft aan burgemeester Fabrice Cumps (PS) laten weten dat hij zijn job een jaar lang vaarwel zegt. Om op reis te gaan, zo luidt de officiële reden. Maar uit een document dat BRUZZ kon inkijken, blijkt dat de interne druk van een schepen om een persoonlijk dossier in de doofpot te steken, de druppel was voor het (tijdelijk) vertrek. “Dit is een smaadcampagne", verdedigt de schepen zich.
Anderlechtse gemeentesecretaris vertrekt: ‘Schepen spoorde hem aan tot doofpotoperatie’
Gedonder aan het Raadsplein in Anderlecht. Marcel Vermeulen, de gemeentesecretaris – zeg maar de voornaamste ambtenaar in de gemeente – heeft na tien jaar beslist om een onbetaalde hiatus in te lassen. Om op wereldreis te gaan, zo luidt de officiële communicatie. “Hij heeft mij enkele weken geleden laten weten dat hij een levensdroom wil najagen en gaat mij namen doorspelen van mogelijke vervangers zodat zijn post niet te lang vacant blijft", laat burgemeester Fabrice Cumps optekenen in La Capitale.
Maar uit een document dat BRUZZ kon inkijken, blijkt dat Vermeulen zich niet langer comfortabel voelde in zijn rol als gemeentesecretaris door druk die op hem uitgeoefend werd vanuit het schepencollege.
Klacht tegen schoonzus schepen
De druk ontstond bij de behandeling van een persoonlijk dossier, gecentreerd rond de schoonzus van schepen Nadia Kammachi (Ecolo) en de directrice van het Athénée Joseph Bracops. Die laatste had bij Mensura (de Externe Dienst voor Preventie & Bescherming op het Werk, red.) een klacht ingediend tegen de schoonzus van Kammachi. Reden: intimidatie.
De Ecolo-schepen zou de gemeentesecretaris vervolgens hebben aangezet om het dossier koste wat kost in de doofpot te doen belanden.
“In mijn tienjarige loopbaan als gemeentesecretaris heb ik nooit zo’n druk ervaren om een dossier dat een perfect legale procedure heeft doorlopen in de doofpot te stoppen", aldus de gewezen gemeentesecretaris in een transcript van een collegezitting waarbij hij samen met een bijna-voltallig schepencollege aanwezig was. “In mijn 28-jarige carrière is mijn integriteit nooit zodanig in het gedrang gekomen", klinkt het nog.
“Dat dit net nu naar buiten komt, is geen toeval”
Volgens de betrokken schepen is ze het slachtoffer van een smaadcampagne, nu ze volgend jaar de Ecolo-lijst trekt in Anderlecht en zich heeft geout als kandidaat-burgemeester. “Bovendien zijn woorden uit hun context gehaald", zegt Kammachi in een reactie aan BRUZZ. “Ik kan met de hand op het hart zeggen dat ik nooit druk heb uitgeoefend op de gemeentesecretaris en hem nooit heb bedreigd. In mijn vijf jaar als schepen heb ik steeds op goede voet met hem gestaan tijdens de behandeling van vele dossiers.”
“Dat dit nu naar buiten komt, net na het nieuws dat ik lijsttrekker word en ook na mijn standpunt voor levensbeschouwelijke tekens in gemeentelijke administraties, is geen toeval", vervolgt ze. “Maar wie mij kent, weet dat ik iedereen met respect behandel.”
‘Cohesie zoekgeraakt’
Het vertrek van de gemeentesecretaris is, een jaar voor de lokale verkiezingen, geen goed nieuws voor de stabiliteit van de Anderlechtse meerderheid.
“Het afgelopen jaar is alle cohesie in de coalitie al compleet zoekgeraakt", zegt gemeenteraadslid Gilles Verstraeten (N-VA, oppositie). “Door het mobiliteitsdébacle, maar eigenlijk over de hele lijn. Dat is een ramp voor een grote gemeente als de onze die niet alleen permanent op de rand van het faillissement bengelt, maar tegelijkertijd ook extreem grote uitdagingen op het vlak van armoedebestrijding, sociale cohesie en veiligheid (ontsporend drugsgeweld) kent.”
Oppositiecollega Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) voegt daaraan toe dat “de emotie binnen het gemeentebestuur op dit moment blijkbaar zo hoog is” dat de pogingen van het college om de echte reden voor het vertrek van de gemeentesecretaris te verbergen tevergeefs zijn geweest. “Wij moeten dringend weten hoe het college van plan is om te gaan met deze zeer ernstige interne problemen, die ongetwijfeld het vertrouwen tussen de leden van het college onderling en ook tussen bepaalde leden van het college en de hoofden van de gemeentelijke administratie hebben geschaad.”
Lees meer over: Anderlecht , Politiek