'Asielzoekers willen ondernemen'
Niet-Europese vreemdelingen die in Vlaanderen komen wonen, moeten een inburgeringscursus volgen. In Brussel is zo'n cursus niet verplicht, maar toch volgen ook hier jaarlijks honderden nieuwkomers een inburgeringstraject.
Els Ampe (VLD) vindt dat er weinig gedaan wordt om het ondernemerschap te stimuleren. "De klemtoon ligt op werken in vast dienstverband. Nochtans blijkt uit een studie dat 36 procent van de asielzoekers graag als zelfstandige aan de slag zou gaan. Voor velen geldt: liever een baan dan geld van het OCMW. Ze vinden het niet vanzelfsprekend om van gemeenschapsmiddelen te moeten leven waartoe ze zelf niet hebben bijgedragen."
CD&V-collegelid Brigitte Grouwels is het met Ampe eens, "al mogen we geen valse verwachtingen creëren." Want: "Wie in de asielprocedure zit, kan geen beroepskaart krijgen."
Toch zijn er al enkele initiatieven om het ondernemerschap via de inburgering aan te moedigen. De trajectbegeleiders worden bijgeschoold en in samenwerking met Syntra en de vzw De Overmolen is er een proefproject opgezet rond ondernemerschap voor nieuwkomers. Ampe wil nu in het Brussels parlement aandringen op een betere regeling voor asielzoekers, zodat ze als zelfstandige geen beroepskaart meer nodig hebben.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.