BDW Opinie: Donkere wolken

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
12/02/2009
Er was veel schoon volk op de nieuwjaarsreceptie van de federale gerechtelijke politie en het decor was majestueus, maar de boodschap van directeur Glenn Audenaert was somber: "Donkere wolken hangen boven onze toekomst." 'Onze' sloeg op zijn korps, maar ook op de hoofdstad in het algemeen.

door Anne Brumagne, hoofdredacteur van Brussel Deze Week

Omdat het geïntegreerde politiekorps veroudert, in eerste instantie in de 'provincie', dreigt volgens de directeur veel bekwaam personeel van de Brusselse gerechtelijke politie daarheen te verdwijnen. "Hun expertise zal daar zeker worden gesmaakt," verduidelijkte hij in het programma Flagey 18 van onze collega's van FM Brussel, "maar de nieuwe mensen die zich bij ons aandienen, hebben vaak niet het vereiste opleidingsniveau, omdat we nu eenmaal werken met een zeer complexe wetgeving."

Daartegenover staan volgens Audenaert enkele zorgelijke evoluties in Brussel: volgens een internationale studie is onze hoofdstad een van de meest geglobaliseerde steden ter wereld. Zeven op de tien schoolplichtige kinderen spreken thuis Nederlands noch Frans, en dertig procent van de Brusselaars is van niet-Europese origine. Bovendien is het bevolkingsaantal in een jaar tijd met twintigduizend personen gestegen, wat overeenkomt met de bevolking van steden als Eeklo of Verviers. Audenaert vreest specifiek de radicalisering van moslimjongeren, zowel door wat er in het Midden-Oosten gebeurt als door de moeilijke toegang die ze om diverse redenen hebben tot onderwijs, werk en de woningmarkt.

Niet alleen voor Glenn Audenaert en zijn gerechtelijke politie vormt dit allemaal een belangrijke uitdaging. Ook los van de bestrijding van de criminaliteit is 'Hoe hou je de boel werkbaar in een in razendsnel tempo veranderende stad?' een grote uitdaging, voor de Belgische en Brusselse politici, én voor onze samenleving in het algemeen.

Buiten de hoofdstad heeft men steeds meer de neiging om nog alleen op het geweld in Brussel te focussen zonder zich ooit de vraag te stellen hoe het leven toegaat in 'een van de meest geglobaliseerde steden ter wereld'. En Brussel zelf is intern zo opgesplitst in zoveel structuren en zoveel partijtjes, dat een bevlogen en door iedereen gedragen toekomstvisie voor alle inwoners nauwelijks bestaat. Er is veel cynisme in de Brusselse politiek, en soms much ado about nothing.
Het valt me de jongste tijd op dat mensen hier in Brussel echt roepen om bevlogen politici die de boel in beweging kunnen zetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni