BDW Opinie : Staten-Generaal

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
30/04/2009
De slotconclusies van de Staten-Generaal waren eind vorige week nog maar onder embargo vrijgegeven, toen er al een opiniestuk verscheen in De Standaard van enkele ongeruste Vlaamse Brusselaars.

door Anne Brumagne, hoofdredacteur van Brussel Deze Week

Ze juichten de mobilisatie voor een duidelijk toekomstproject van de stad toe, maar vreesden toch dat 'sommigen' Brussel te veel wilden modelleren naar het beeld van de andere gewesten en daardoor "naast gewest ook gemeenschap zou worden" - gemeenschap dan uiteraard in de politieke betekenis van het woord.

De ondertekenaars zijn bang dat als Brussel zich ook gemeenschapsbevoegdheden zou toe-eigenen, "het zich daarmee dreigt terug te plooien, als een autonoom eiland, terwijl de toekomst van Brussel essentieel verbonden is met zijn hoofdstedelijke en internationale functie."

In de conclusies van de Staten-Generaal zelf is niet veel terug te vinden wat op de mentaliteit van een 'eilandstaat' zou wijzen (integendeel), of wat tegen Vlaanderen zou ingaan. Een groot deel van die tekst, soms wat plechtig neergeschreven, is gewijd aan het wegwerken van de dualiteit in de stad, en aan de kansen die de jongeren moeten krijgen. Ook wordt er voortdurend gepleit voor samenwerking tussen partners die nu al te vaak naast elkaar actief zijn, met een impasse als gevolg. Brussel moet met zijn wijde omgeving en met Europa samenwerken, de verschillende gemeenschappen moeten dat met elkaar. Die laatste op het vlak van cultuur en zeker ook van onderwijs, omdat de uitdagingen daar gigantisch zijn. Het Gewest ziet men daarbij vooral in een coördinerende rol. Voor een aantal bevoegdheden wil men van het Gewest inderdaad 'de hoofdcoördinator' maken, of het 'de exclusieve bevoegdheid' geven: materies die nu versnipperd zitten bij de gemeenten (er wordt, opmerkelijk, ook een debat gevraagd over de herziening van het aantal gemeenten). Of die bij de gemeenschappen zitten, maar in de praktijk tussen twee stoelen vallen, zoals toerisme.

Akkoord dat het geen eenvoudige oefening wordt om met zovele instanties samen te werken. Maar zijn er andere oplossingen om de zaken goed te laten draaien in Brussel dan samenwerken en te proberen een gezamenlijke visie te ontwikkelen? Jammer toch dat 'sommigen' - niet bij de Staten-Generaal, maar wel Bernard Clerfayt, titelvoerend burgemeester van Schaarbeek die nu in de federale regering zit - een dag na de slotzitting alweer olie op het vuur moesten gooien door te stellen dat het Brusselse kiessysteem de Vlamingen bevoordeelt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni