Eurostar in het treinstation Brussel-Zuid

| Een hogesnelheidstrein van Eurostar vertrok zaterdag in Brussel-Zuid richting klimaattop in Glasgow (archiefbeeld)

Belgische delegatie stapt in Brussel op 'klimaattrein' naar Glasgow

© Belga
30/10/2021

Een 'klimaattrein' brengt zaterdag officiële delegaties uit België, Italië, Nederland en Duitsland en onder anderen nog activisten, vertegenwoordigers van ngo's, Europarlementsleden en wetenschappers naar de klimaattop COP26 in Glasgow. Na vertrek iets voor 9 uur in Amsterdam en na een stop in Rotterdam, hield de hogesnelheidstrein van Eurostar ook een uur halt in Brussel-Zuid.

In Brussel alleen stapten zowat 220 mensen op de trein. Onder hen ook federaal minister van Klimaat, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Zakia Khattabi (Ecolo) en klimaatactivisten Anuna De Wever en Adelaide Charlier. Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) stond op het perron om hen uit te zwaaien.

Kort na 11 uur zette de trein zijn reis voort naar Londen, waar een overstap is voorzien. De reizigers moeten er wandelen tussen de stations St. Pancras en Euston. Van daaruit rijden ze met een Pendolino-trein van maatschappij Avanti West Coast naar Glasgow, waar de trein rond 18 uur met in totaal meer dan 500 mensen zou moeten aankomen.

Zeven keer minder CO2-uitstoot

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en bevoegd voor de Europese Green Deal was zaterdag in Brussel aanwezig bij het vertrek van de 'klimaattrein' in Brussel. "De trein nemen naar de klimaattop in Glasgow is zonder twijfel de meest klimaatvriendelijke manier voor delegaties om erheen te reizen. De trein is duurzaam en biedt veel comfort, of je nu voor je werk of voor je plezier reist. Bovendien wordt de trein binnen Europa een steeds aantrekkelijker alternatief voor het vliegtuig, vooral op kortere afstanden."

Volgens de spoormaatschappijen is er bij een vlucht tussen Amsterdam en Londen evenveel koolstofuitstoot als bij zeven reizen met een Eurostar. Ook één vlucht tussen Londen en Glasgow is het equivalent van bijna zeven treinreizen, luidt het.

'Rail to the COP' is een initiatief van de non-profitorganisatie Youth for Sustainable Travel en de Nederlandse spoorinfrastructuurbeheerder ProRail. Spoorwegmaatschappijen Eurostar, NS en Avanti West Coast werkten eraan mee. Financiële steun kwam er onder meer van de infrastructuurbeheerders op het traject - Infrabel, SNCF Réseau, Getlink, HS1 -, de NMBS en EWS Schönau.

De COP26 gaat morgen/zondag in het Schotse Glasgow van start en duurt tot 12 november.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni