Benjamin Dalle nieuwe voorzitter van CD&V Brussel

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
09/12/2015

CD&V Brussel is aan een ingrijpende verjongingsoperatie bezig. Kersvers voorzitter Benjamin Dalle (33) moet die mee belichamen.

Het was voor Koen Vanhaerents (52) naar verluidt even schrikken toen bij de voorzittersverkiezingen bleek dat hij een tegenkandidaat had. De zakenadvocaat was al twaalf jaar voorzitter van CD&V Brussel. Zopas werd de twintig jaar jongere Benjamin Dalle met meer dan 90 procent van de stemmen verkozen. Vanhaerents had zich op het einde teruggetrokken als kandidaat.

Het laat zich raden dat het voorzitterschap er een zal zijn in een andere stijl. Vanhaerents is hyperdiscreet. Dalle is extravert en rad van tong. Hij was advocaat tussen 2006 en 2011, heeft diploma’s in Internationaal en Diplomatiek Recht. Hij werkte de laatste jaren op tal van CD&V-kabinetten, waar hij onder meer mee de zesde staatshervorming heeft voorbereid. Nu giet hij op het kabinet van justitieminister Koen Geens de antiterrorismemaatregelen van de regering-Michel in wetten. Misschien niet voor lang. Hij is getipt als de nieuwe adjunct-directeur van Actiris.

Dalle wil CD&V Brussel terug op de kaart zetten na het slechte verkiezingsresultaat van 2014. Het recept: verjongen. “Bij de verkiezingen heb ik gezien dat er een groep jonge kandidaten klaarstond om de partij mee vorm te geven,” zegt Dalle in het trendy Maison du Peuple in Sint-Gillis. “Ze hebben een echt engagement voor de stad. Ze hebben ook goed gescoord.”

“We hebben verder een dynamisch jong parlementslid, Joris Poschet, die naar Jette is verhuisd, en er zijn ook recent enkele nieuwe jonge krachten bij gekomen. Eric Laureys (ex-tvbrussel, red.) bijvoorbeeld, of Youssef Kobo (bekend blogger van Marokkaanse origine, red.).”
“Dat zijn jonge mensen die in de stad geloven, die klassiek misschien niet noodzakelijk christendemocraten zijn, maar die wel zeggen: ik kan me in die partij vinden.”

“Er is dus verjonging, er is vernieuwing aan de basis. Die wil ik doortrekken naar de top van de partij.”

Een ploeg is één ding, een programma een ander.
Dalle: “Als CD&V halen we niet altijd goede resultaten in de steden. We denken nochtans dat onze ideeën wel nauw aansluiten bij een stedelijke context. Ons concept rond buurten, rond verbinden van mensen, rond vrijwilligerswerk werkt op het platteland, maar in een stad waar de vereenzaming misschien groter is, waar buurten niet goed samenhangen, is die idee des te waardevoller.”

CD&V heeft in 2014 nog een derde van het aantal stemmen die de partij in 1989 kon binnenhalen. Wat liep er in al die jaren mis?
Dalle: “We hebben onafgebroken mee bestuurd in Brussel. (Wijlen) Jos Chabert, Brigitte Grouwels en Bianca Debaets vandaag, hebben dat goed gedaan, met mooie resultaten. De kiezer is niet gevolgd. Waarom? Omdat we, denk ik, nog te weinig gezien worden als een Brusselse stadspartij.”
“Als mensen denken aan CD&V, kennen ze, in het beste geval, een paar mandatarissen. Meestal dan nog nationale figuren. Ons profiel als verbindende stadspartij is bij de Brusselaar niet goed gekend.”
“Het aantal Nederlandstaligen is gedaald, maar ook het aantal Franstaligen is gedaald. Terwijl het electoraat gestegen is. Dat betekent dat we geen aansluiting vinden bij de anderstaligen. Daarin hebben overigens de Nederlandstalige partijen in Brussel collectief gefaald.”
“Ik droom van een context waarin de Brusselaars kiezen voor een partij in functie van het partijprogramma, en niet in functie van de taal.”

SP.A en Open VLD hebben resoluut gekozen voor een versterking van het gewest. CD&V benadrukt de band Brussel-Vlaanderen. Kan CD&V dan een echte stadspartij zijn?
Dalle: “Een open stadspartij willen zijn is geen communautair gegeven. Het is een visie op de stad: we zijn allemaal Brusselaars, werken aan dezelfde doelstelling, en zijn solidair. Bij de actie Molenbeek Geeft Licht, in de gemeente waar ik zelf woon, stonden de Brusselaars schouder aan schouder.”
“Maar dat betekent niet dat we de link met de Vlaamse gemeenschap niet meer belangrijk vinden. CD&V is de partij die nog zegt dat het belangrijk is dat de Vlaamse gemeenschap sterk moet blijven investeren in onderwijs, cultuur én in welzijn. Vooral in dat laatste zijn we anders dan SP.A, Open VLD en Groen. We zijn voor een sterk stadsgewest, met sterke gemeenschappen.”

Heeft u als voorzitter een doelstelling gezet?
Dalle: “We zijn de laatste twintig jaar achteruit gegaan. We willen bij de lokale verkiezingen van 2018 en de gewestelijke verkiezingen van 2019 vooruitgaan. Het is normaal dat je dat als voorzitter wil.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni