Besparing cultuur: 'Geen kaasschaaf maar beenhouwerij’

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
24/09/2014

“De besparingen van de Vlaamse regering in de cultuursector zijn de kaasschaaf ver voorbij. We zitten in de afdeling beenhouwerij." Dat zegt directeur Paul Corthouts van het Overleg Kunstenorganisaties (Oko) aan brusselnieuws.be. “Dit betekent het einde voor kleinere instellingen”. Minister van Cultuur Sven Gatz nuanceert.

Corthouts reageert daarmee op de besparingsplannen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) die woensdag bekend werden gemaakt.

“De Vlaamse regering wil een begroting in evenwicht bereiken door contractbreuk te plegen met de cultuurinstellingen”, zegt directeur Paul Corthouts.

“De instellingen worden opgezadeld met een onafwendbaar deficit. Dat is meer dan een kaasschaaf (de methode van de vorige Vlaamse regering waarbij overal gelijkmatig enkele procenten werd bespaard, red.). Hiermee zitten we in de afdeling beenhouwerij”, aldus Corthouts.

De meeste Vlaams-Brusselse cultuurinstellingen worden gesubsidieerd via het Kunstendecreet. Dat garandeert hen in principe gedurende vier jaar een stabiele subsidiëring. Voor de laatste twee jaar van de huidige meerjarenovereenkomst legt de Vlaamse regering hen nu een besparing op van 7,5 procent.

“De impact voor de instellingen is veel groter dan 7,5 procent minder inkomsten. Elke euro subsidie genereert 2,2 euro. Dat komt door de entreegelden en de inkomsten uit voorstellingen die op tournee gaan. De instellingen moeten dus rekening houden met een verlies van 30 procent”, rekent Corthouts. “Voor sommige kleine instellingen zal dat de doodsteek betekenen. Anderen zullen hun werking moeten minimaliseren.”

Op andere ideeën brengen
Corthouts vindt het opmerkelijk dat de zogenaamde instellingen van de Vlaamse Gemeenschap met meer egards worden behandeld dan de andere. De Ancienne Belgique en het Ballet van Vlaanderen bijvoorbeeld moeten slechts 2,5 procent besparen.

“Het zou beter zijn dat alle instellingen op gelijke voet worden behandeld. Want de realiteit op het terrein en in de perceptie van het publiek is er geen verschil tussen deze met dat label, en deze zonder."

Het Oko hoopt dat het via overleg de Vlaamse regering nog op andere ideeën kan brengen.

Gatz: 'Besparingen niet vanuit ideologische redenen'
Minister Gatz begrijpt de commotie, maar benadrukt dat de besparingen niet ingegeven zijn door ideologische motieven. "Reden is vooral de overdracht van bevoegdheden zonder middelen door de federale overheid, als gevolg van de staatshervorming".

"Ik begrijp dat de culturele instellingen die afhangen van het Kunstendecreet niet blij zijn dat zij 7,5 procent moeten inleveren tegenover 2,5 procent door de instellingen van de Vlaamse Gemeenschap. In het Vlaamse regeerakkoord is de positie van de grote instellingen verankerd. Binnen de Vlaamse regering was er zelfs het voorstel dat ze helemaal niet zouden moeten besparen, maar daar heb ik mij tegen verzet", zegt Gatz aan brusselnieuws.be. "Want nu heb je toch enige vorm van solidariteit van de grote naar de kleine instellingen."

Gatz kondigt ook een evaluatie van het Kunstendecreet aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni