Op het Luxemburgplein in Brussel hebben een honderdtal betogers en een coalitie van ngo's "Stop-Mercosur" actie gevoerd aan het Europees Parlement tegen het vrijhandelsakkoord Mercosur. Dit gebeurt aan de vooravond van een Europese top met CELAC, de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten. De betogers roepen op een einde te maken aan de handelsliberaliseringsakkoorden tussen de EU en Zuid-Amerika.
Betoging tegen Mercosur-handelsakkoord op Luxemburgplein
De EU-CELAC-top, maandag en dinsdag in Brussel, is de eerste EU-CELAC-bijeenkomst in ruim acht jaar tijd en de derde in de geschiedenis. Op 28 juni 2019 is de Europese Unie tot een politiek akkoord gekomen met de Mercosur-landen over een associatieverdrag en bijhorend handelsluik tussen beide partners. Er werden ook vrijhandelsakkoorden afgesloten tussen de EU en Mexico, alsook de EU en Chili.
Vrijhandelsakkoorden die volgens de betogende organisaties "de belangen van de bedrijven dienen, ten koste van respect voor de ecologische grenzen van de planeet, fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, werkgelegenheid en dierenwelzijn", aldus Entraide & Fraternité, een Franstalige katholieke ngo die zich inzet voor internationale rechtvaardigheid en broederlijk delen.
'Oneerlijke handelsprocessen'
"In plaats van oplossingen te bieden zullen de overeenkomsten tussen EU en Chili, EU en Mexico en de EU en Mercosur oneerlijke handelsprocessen blijven bestendigen", zegt Entraide & Fraternité. "Deze processen, geworteld in de uitbuiting uit koloniale tijden, zullen de intensieve landbouw- en monocultuursystemen in stand houden en op grootschalige wijze ecologische gebieden opofferen", duidt de ngo.
Daarnaast liggen deze handelsakkoorden volgens hen aan de basis van heel wat mensenrechtingenschendingen in Zuid-Amerika. Om die reden vraagt de coalitie van ngo's "Stop EU-Mercosur" aan de Europese en Zuid-Amerikaanse beleidsmakers om de vrijhandelsakkoorden een halt toe te roepen en "bij te dragen tot een sociaal-rechtvaardige en milieuvriendelijke samenleving, gebaseerd op democratie en de bescherming van mensen- en arbeidsrechten." Ze pleiten daarbij voor een eerlijke, duurzame en gelijkwaardige samenwerking tussen Europa en Zuid-Amerika.
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.