Bevoegde politici worstelen al 20 jaar met Brusselse brandweer

Stefanie Nijs
19/06/2018

Alle oud-staatssecretarissen die de laatste 20 jaar de plak zwaaiden over de brandweer, benadrukken de moeilijke samenwerking en de interne spanningen bij de dienst. Dat blijkt uit de hoorzitting van de bijzondere commissie in het Brussels parlement.

“De Brusselse brandweer levert op het terrein uitstekend werk en is een van de beste korpsen van het land.” Quasi iedere oud-staatssecretaris die dinsdag ondervraagd werd in de hoorzitting van de brandweercommissie benadrukt het. Maar de administratie draait vierkant, met onregelmatigheden in de boekhouding tot gevolg. En dat al meer dan 20 jaar.

Robert Delathouwer (SP.A), staatssecretaris voor Brandbestrijding van 1999 tot 2003, herinnert zich het pijnlijke voorbeeld van de slechte zuurstofmaskers en -flessen. Die waren door de onprofessionele aanpak apart besteld bij verschillende leveranciers, waardoor ze niet goed op elkaar aansloten en de veiligheid van de brandweerlui in het gedrang kwam.

‘Nalatigheden, maar geen fraude opgemerkt’

De interne spanningen en het gebrek aan structuur bij de brandweer noopten Delathouwer tot het bestellen van een externe audit bij consultancybureau Deloitte. Delathouwer stapte echter op voor het einde van de legislatuur, opvolger Pascal Smet (SP.A) kon weinig realiseren in de tien resterende maanden voor de verkiezingen.

Het Deloitte-rapport belandt dus op het bureau van Benoît Cerexhe (CDH), bevoegd van 2004 tot 2009. “Het eerste wat ik gedaan heb, is de verantwoordelijken van Deloitte spreken en proberen een nieuwe structuur te implementeren.” Maar wat er precies in het rapport stond, is niet duidelijk: het document is voorlopig onvindbaar.

“In ieder geval heb ik nooit iets over fraude opgemerkt, enkel zware nalatigheden,” zegt Cerexhe. “Anders had ik wel een klacht ingediend.”

Hervormingen

Rest de vraag hoe de politiek die nalatigheden kan en had kunnen aanpakken. Zowel Cerexhe als opvolger Christos Doulkeridis (Ecolo) benadrukken hoe moeilijk de samenwerking tussen de brandweertop en politiek verliep.

Cerexhe uit ook kritiek op de huidige hervorming van Cécile Jodogne, die naar een eengemaakte structuur wil met eenzelfde directie voor zowel de administratie als het korps. Hij pleit voor een overgangsfase, met onder de CEO nog steeds een administratieve én een operationele directeur.

Maar Doulkeridis stipt aan dat de hervorming van Jodogne er is gekomen met consensus van de brandweer. “Een verwezenlijking die we moeten ondersteunen. Ik zou deze hervorming niet ondergraven.” Joëlle Beckers, vertegenwoordiger van huidig staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi), benadrukt ook dat de hervorming al in gang is gezet.

Huidig staatssecretaris Jodogne wordt later dinsdag nog ondervraagd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , DBDMH , Robert Delathouwer , Pascal Smet , Benoît Cerexhe , Christos Doulkeridis , Joëlle Beckers , Cécile Jodogne

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni