Bourgeois wil geen Franstalige oproepingsbrieven

© brusselnieuws.be
28/02/2012
Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois heeft zich ook gemengd in de discussie over de taal van de oproepingsbrieven. “Ik zal er streng op toezien dat de brieven in het Nederlands verstuurd worden,” klinkt het strijdvaardig. Milquet is onbevoegd om zich over de zaak uit te spreken en Maingain is een onruststoker, vindt de minister.

Dat schrijft De Standaard. De taal van de oproepingsbrieven voor de komende gemeenteraadsverkiezingen blijft voor beroering zorgen. Eerder verklaarde FDF-voorzitter Olivier Maingain dat zijn partij Franstalige oproepingsbrieven ging sturen naar de inwoners van de Rand. De partij voelde zich daarbij gesterkt door minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), die verklaard had dat de federale wetgeving voorrang had op regionale omzendbrieven. Ze verwees daarmee impliciet naar de omzendbrief Peeters, waarin staat dat Franstalige inwoners in de Rand telkens opnieuw moeten aanvragen om in hun taal officiële documenten te krijgen - voordien gebeurde dat na een eenmalige aanvraag automatisch.

Maingain en Milquet hebben met hun uitspraken Bourgeois tegen de schenen geschopt. "Milquet moeit zich in een debat waar ze niet voor bevoegd is, en ze zou beter zwijgen," klinkt het bij de Vlaamse minister. "Ik vind het onkies dat ze als voogdijminister laat uitschijnen dat de rondzenbrief-Peeters binnenkort mogelijk sneuvelt." Franstalige oproepingsbrieven zijn in se niet onwettig, maar de rondzendbrief-Peeters verduidelijkt dat die geen vanzelfsprekendheid zijn.

Onrust
Bourgeois richt zijn pijlen ook op het FDF. "Maingain stookt onrust. Als toezichthoudende minister zal ik er op toezien dat de oproepingsbrieven in het Nederlands worden verstuurd. Iets anders duld ik niet." Bourgeois wil "al het nodige doen om de stembusgang wettig te laten verlopen. Burgemeesters die de wet overtreden, zullen niet (her)benoemd worden en dat weten ze zeer goed." De drie FDF-burgemeesters in de Rand - van Linkebeek, Kraainem en Wezenbeek-Oppem - zijn namelijk nog niet benoemd omdat ze in 2006 Franstalige brieven verstuurden.

Taalgeschillen
De Raad van State wordt bij de zesde staatshervorming bevoegd voor taalgeschillen in de faciliteitengemeenten. Die staatshervorming wordt, als alles volgens plan verloopt, pas na de zomer goedgekeurd. Het is dan aan de Raad om klaarheid te scheppen, vindt Milquet. Het FDF verwerpt echter nu al de uitspraken van de Raad van State. FDF-kamerlid en burgemeester van Linkebeek Damien Thiéry liet al weten dat hij enkel wetten en wetswijzigingen naleeft die door het parlement goedgekeurd zijn.

Milquet stelde maandag op RTBF voor om als tussenoplossing de oproepingsbrieven standaard in het Nederlands en in het Frans te versturen. Dat gebeurt nu zo in Sint-Genesius-Rode. Zoiets is echter onaanvaardbaar voor Bourgeois, want "dat is in strijd met de geest en de letter van de taalwet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni