Brussel en Kinshasa gaan samenwerken en 'familiebanden nieuw leven inblazen'

Toon Hendrikx
© BRUZZ
23/03/2022

| Rudi Vervoort (PS) en gouverneur Gentiny Ngobila schudden elkaar de hand nadat ze het nieuwe samenwerkingsakkoord ondertekend hebben.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft samen met de gouverneur van Kinshasa, Gentiny Ngobila, een nieuw samenwerkingsakkoord ondertekend. De uitdagingen en prioriteiten voor de komende jaren zijn mobiliteit, openbare netheid en digitalisering.

Monsieur Willy van het missieprotocol hangt de vlaggen van Brussel en Kinshasa nog even recht, terwijl een hostess een stukje podium schoonmaakt waarvan nooit iemand gezien zou hebben dat het vuil was. Alles moet er piekfijn uitzien voor de ondertekening van het nieuwe samenwerkingsakkoord tussen Brussel en Kinshasa.

"Kinshasa staat voor heel wat uitdagingen," spreekt minister-president Rudi Vervoort de honderd aanwezigen in het stadhuis van Kinshasa toe. "Uitdagingen waar Brussel bij kan helpen. De prioriteiten voor de komende jaren zijn mobiliteit, openbare netheid en digitalisering."

Boulevard du 30 Juin

Iedereen die al eens in Kinshasa is geweest, weet dat het verkeer hier vaak in de soep draait. Verkeerslichten zijn er amper, files des te meer. Vooral de bekende Boulevard du 30 Juin staat dagelijks muurvast. "In België is er niemand geschikter dan de MIVB om opleidingen te geven over hoe je het openbaar vervoer in een stad efficiënter kunt organiseren," aldus Vervoort. "Met die knowhow kan je hier echt wel iets aan het fileprobleem doen."

Ook de gouverneur van Kinshasa beseft dat de mobiliteit in zijn stad een pak beter moet. "Het kan niet zijn dat je soms drie uur in de file moet staan om van je werk naar huis te rijden. Ik kijk ernaar uit om met Brussel samen te zitten om hier iets aan te doen."

Openbare netheid

Vlak voor we de parking van het stadhuis opdraaien waar het akkoord ondertekend wordt, valt een colonne nieuwe vuilniswagens op. "Die zijn pas aangekocht," laat iemand van het handelsprotocol weten die met ons is meegereisd. "Hoog tijd, want het liep de spuigaten uit."

Ongelijk heeft de man zeker niet, want proper is Kinshasa in geen geval. Overal liggen plastic flessen langs de kant van de weg, vuilnisbakken zijn er amper. Vaak zie je ook kleine afvalbrandjes langs de kant van de weg. "Daarom zal Brussel ook hier opleidingen voorzien om de vuilnisophaling en het vuilnisbeheer beter te organiseren," zegt Rudi Vervoort. "Een propere stad heeft alleen maar voordelen."

20220321181801_5t1a3773.jpg

| Het moment waarop het samenwerkingsakkoord tussen Brussel en Kinshasa wordt ondertekend.

Maar de grootste uitdaging van allemaal, is misschien de digitalisering van de administratie van Kinshasa. Niemand weet precies hoeveel mensen er in de Congolese hoofdstad wonen. Tussen de twaalf en zeventien miljoen mensen, zo wordt geschat. "Dat komt omdat een heel groot deel van de bevolking zich niet laat registreren," zegt Gentiny Ngobila, de gouverneur van Kinshasa. Tegelijkertijd is er een demografische explosie aan de gang in de regio. Dat maakt dat Kinshasa steeds verder uitdijt, en het moeilijk is om te voorspellen waar de bevolkingsgroei zal eindigen.

"Kinshasa heeft nood aan de Belgische expertise om haar bevolkingsregisters te digitaliseren"

Jeannot Canon Larose (burgemeester Kibanseke)

Daarom lanceert Brussel een grootschalig digitaliseringsproject om de bevolkingsregisters en de administratie op orde te krijgen. "Uitstekend nieuws," zegt Jeannot Canon Larose, burgemeester van Kimbanseke. Met bijna drie miljoen inwoners is dat de meest dichtbevolkte gemeente van Kinshasa.

"Het is hoog tijd dat we de administratieve sector nieuw leven inblazen," zegt Larose. "Geboorte-aktes, huwelijksovereenkomsten, overlijdensaktes,... We hebben echt nood aan de Belgische expertise om alles te digitaliseren en op orde te krijgen. We hebben niet de juiste tools om het allemaal zelf op te lossen. Met de Belgische knowhow kunnen wij onze mensen opleiden om zo tot een beter overzicht van de huidige situatie te komen."

Geen investeringen

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat België of Brussel geen investeringen zullen doen in Congo. Het samenwerkingsakkoord vertaalt zich langs Brusselse kant vooral in opleidingen en trainingen, om Kinshasa op een structurele en duurzame manier vooruit te helpen.

"Ik ben blij dat we onze familiebanden opnieuw aanhalen en concreet aan de slag gaan," rondt gouverneur Ngobila zijn speech af. "Belgen en Congolezen zijn familie," gaat Vervoort verder. "In families gaat het niet altijd zoals je wil. Soms gaat het minder, soms gaat het goed. Nu gaat het goed."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni