Wallonië en Brussel lusten het Europese begrotingsverdrag niet erg. De Brusselse regering stelt de stemming uit.
Brussel en Wallonië lusten Europees begrotingsverdrag niet
Vorig jaar keurden de lidstaten van de eurozone het Europese begrotingsverdrag goed. Dat pact behelst onder meer dat het begrotingstekort van lidstaten niet groter mag zijn dan 0,5 procent van het bruto binnenlands product en dat landen met een overheidsschuld van meer dan 60 procent (zoals België) verplicht worden elk jaar een twintigste van hun schuld af te bouwen. Voor België zou dat betekenen dat er twintig jaar lang minstens zeven miljard euro zou moeten bespaard worden bovenop de klassieke begrotingsinspanningen. Kort samengevat komt het erop neer dat lidstaten gewoonweg hun begrotingsbeleid uit handen geven ten gunste van een eenvormig Europees monetair beleid. De Kamer en de Senaat hebben het verdrag al goedgekeurd, evenals het Vlaams parlement. In Brussel en Wallonië is er protest van Ecolo.
“De tekst is nog altijd onderwerp van gesprek in de Brusselse regering,” zegt Nourdine Taybi, woordvoerder van Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis, bij wie het verzet in Brussel zich zou situeren. “Ecolo heeft verschillende bezwaren tegen het huidige verdrag, onder meer voor maatregelen die zouden kunnen snoeien in de sociale voorzieningen.” Welke voorzieningen? “Dat kan ik u niet zeggen.” En zijn de verzuchtingen van Ecolo in Wallonië en Brussel dezelfde? “Onze boodschap is zowel op federaal niveau (waar Ecolo in de oppositie zit, red.) als op Waals en Brussels gebied hetzelfde. “La philosophie est la même.”
Op het kabinet van Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) bevestigt men dat het Europese begrotingsverdrag nog lang niet is goedgekeurd binnen de Brusselse regering. Meer kan het kabinet niet kwijt over de zaak.
Ook de PS zou een graantje protest willen meepikken en niet dulden dat Ecolo het protest tegen anti-bezuinigingsmaatregelen op haar conto schrijft. Het is trouwens maar de vraag of het verdrag aangepast kan worden door deelstaten, vermits ‘ratificatie’ inhoudt dat iets te nemen of te laten is. Nagenoeg alle Eurolidstaten hebben het verdrag al bekrachtigd, op Bulgarije en België na.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.