'Brussel krijgt voldoende federaal geld'
Het Brussels Gewest krijgt 272 miljoen euro, of zestien procent meer dotaties dan het rijksgemiddelde, zo rekende professor Koen Algoed van de KU Leuven uit. Brussel ontvangt met andere woorden voldoende federaal geld, maar dat wordt niet efficiënt beheerd. "Enerzijds stellen we vast dat het Brussels Gewest voldoende gefinancierd wordt, toch zeker in vergelijking met de andere gewesten. Anderzijds stellen we ook vast dat Brussel weinig geld overhoudt voor zijn eigenlijke gewesttaken," aldus Algoed, die naast economieprofessoor ook directeur is van het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (Vives).
De oorzaak daarvan is volgens Algoed te zoeken bij het Gewest en de gemeenten zelf en de verdeling van de bevoegdheden tussen beide. "Het Brussels Gewest betaalt nu een deel van de gemeenschapsmateries. Ze spenderen bijvoorbeeld een deel van hun inkomsten aan onderwijs. Op een directe manier maar ook indirect omdat de Brusselse gemeenten ook een groot deel van hun budget naar onderwijs zien afvloeien."
Brussels minister van Financiën, binnen de VGC bevoegd voor Onderwijs, Guy Vanhengel (Open VLD) legt het probleem bij de gemeenschappen. "Dat wij bijvoorbeeld dringend scholen moeten bijbouwen of verbouwen om voor een grotere capaciteit te zorgen zodat alle kinderen hier goed onderwijs kunnen volgen, is omdat de gemeenschappen momenteel op dat vlak achterwege blijven."
Professor Algoed stelt echter dat het Brussels Gewest slechts tien procent kan uitgeven aan economie - waarvoor het bevoegd is - als het geld blijft pompen in onderwijs, een bevoegdheid waarvoor het Gewest eigenlijk niet bevoegd is. In Vlaanderen en Wallonië wordt twintig procent van het budget vrijgemaakt voor economie, aldus nog Algoed.
De gevolgen voor Brussel zijn dan ook merkbaar: de werkloosheid is er angstaanjagend hoog. "De Brusselse instellingen moeten zich eerst zelf hervormen en niet steeds weer aankloppen bij de federale regering voor meer geld," vindt Algoed. "Zo zit de bevoegdheidsverdeling tussen de gemeenten en het Gewest niet goed."
Minister Vanhengel vindt echter dat er net te weinig middelen naar Brussel gaan. "In plaats van een eventuele herverdeling van de bevoegdheden, kan je evengoed zeggen dat het beste wat er kan gebeuren een herverdeling van de middelen is. En dan zijn we precies op het punt waar het om draait, namelijk de herfinanciering van het Brussels Gewest. Op de vraag of dat nodig is, is het antwoord ondubbelzinnig 'ja'. Zelfs in de logica van professor Algoed blijkt immers dat er te weinig middelen gaan naar onder meer de gemeenschapsbevoedgheden in Brussel."Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.