In alle Brusselse kieskantons worden betwiste stemmen geschrapt, zo'n 1.300 in totaal. Dat gebeurt na de informaticaproblemen bij de verkiezingen. Er is heel wat protest tegen de gang van zaken. Drie kandidaten uit Schaarbeek vragen om een nieuwe stemming.
Brussel schrapt alle betwiste stemmen
Het kanton Schaarbeek schrapte dinsdagavond al de betwiste stemmen die opdoken na de informaticaproblemen bij de verkiezingen. Het hoofdbureau van Brussel besliste woensdagavond dat de schrapping voor alle kantons van Brussel moest gebeuren. Ook in Eupen nam men trouwens die beslissing.
Het ging om stemmen waarbij de kiezer op zijn eerste keuze teruggekomen was, maar waarbij toch die eerste keuze geregistreerd werd. Door dat probleem duurde het lang voordat de resultaten bekendgemaakt werden. "Het was ons duidelijk dat de kiezer die stemmen niet wilde geven, dus hebben we beslist ze te schrappen", is de verantwoording.
De partijen hebben tien dagen, geteld vanaf de verkiezingsdag, om in beroep te gaan.
Een groot deel van de geschrapte stemmen waren voor de Europese verkiezingen, omdat dat het eerste niveau was waarvoor gekozen moest worden. Maar het ging ook om stemmen voor het federaal, Brussels en Vlaams parlement, 1.200 tot 1.300 in totaal.
Volgens Binnenlandse Zaken hebben de betwiste stemmen nergens de uitslag beïnvloed; uit simulaties blijkt dat er geen andere kandidaten verkozen zouden zijn, zei Peter Grouwels van Binnenlandse Zaken eerder.
De betrokken hoofdbureaus kunnen niet beslissen over nieuwe verkiezingen. Het zijn de parlementen die de uitslagen moeten goedkeuren. Op 10 juni buigen ze zich over de stembusgang. Binnenlandse Zaken verwacht dat ze het resultaat zullen valideren.
'Fraude'
Drie Schaarbeekse kandidaten van drie verschillende partijen hebben ondertussen wel al om een nieuwe stemming gevraagd.
"Ik heb een sterk vermoeden dat er fraude is gepleegd tijdens de verkiezingen van 25 mei", zegt schepen Sait Köse (FDF) aan deredactie.be. "Ik vind dat er opnieuw moet gestemd worden om de publieke opinie gerust te stellen."
PS-Kandidaat Halis Kökten, die tien stemmen te kort komt voor een zetel, en Georges Verzin van MR sluiten zich daarbij aan. "Ik denk niet aan georganiseerde fraude, wel aan een vergissing van Binnenlandse Zaken", zegt Verzin aan tvbrussel. "Ik verlies twee derde van mijn stemmen, dat is toch vreemd."
Burgemeester Clerfayt (FDF) vindt het ook niet kunnen dat Binnenlandse Zaken al resultaten uit Schaarbeek communiceerde voor die gevalideerd waren door het hoofdtelbureau.
Lees meer over: Schaarbeek , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.