Brussel voert praktijktests in rond discriminatie op huurmarkt

Sara De Sloover
© BRUZZ
10/11/2016

Brussel gaat, net als Gent en het Waals Gewest, praktijktests invoeren op de woningmarkt om discriminatie op basis van etnische achtergrond, inkomen of geslacht te achterhalen. Dat vernam onze redactie. "De eerste testfase zal dienen om eigenaars te sensibiliseren, niet om ze te beboeten", zegt bevoegd minister Fremault. Er komt ook een affichecampagne en vormingen voor makelaars.

Dat antwoordde minister van Huisvesting Céline Fremault (CDH) vanmiddag op een vraag van volksvertegenwoordiger Alain Maron (Ecolo) in de bevoegde commissie van het Brussels Parlement.

Fremault zegt dat ze begin 2016 al besliste praktijktests in te voeren, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. "Ik heb aan mijn administratie gevraagd een openbare aanbesteding uit te schrijven voor praktijktests rond de vaakst voorkomende vormen van discriminatie, zoals de bron van inkomen, de etnische origine en het geslacht."

Bij een praktijktest kunnen eigenaars bijvoorbeeld twee keer opgebeld worden om te informeren of een appartement al verhuurd is: eenmaal als kandidaat met bijvoorbeeld een naam van buitenlandse origine of een lager zogezegd inkomen, en de tweede keer dan door een kandidaat met bijvoorbeeld met een Belgische naam of een hoog inkomen. Als de eerste beller te horen krijgt dat de flat verhuurd is terwijl aan de tweede wordt meegedeeld dat ze nog vrij is, is er waarschijnlijk sprake van discriminatie.

Fremault verwees in haar antwoord naar het voorbeeld in Gent. Nadat Unia in 2014 een vernietigend rapport gepubliceerd had over de discriminatie op de woningmarkt, organiseerde het Gentse stadsbestuur een test die bewees dat huurders met een laag inkomen en/of een andere etnische origine minder kans maakten op woningen. De Stad Gent maakte die resultaten bekend in de media en zei ook openlijk dat ze een tweede test zou doen. Uit de tweede test bleek dat makelaars al veel minder vaak discrimineerden. Gent gaat de praktijktesten voortaan systematisch gebruiken.

De Brusselse minister zegt dat de praktijktests voor binnenkort zijn, maar kan geen exacte datum geven omdat de testresultaten daardoor vertekend zouden kunnen worden. De resultaten worden halverwege 2017 bekendgemaakt.

'Objectief beeld krijgen'
"De tests zullen in eerste instantie gebruikt worden om eigenaars te sensibiliseren, niet om ze te beboeten", zegt Fremault. "Een repressief luik kan misschien volgen in een tweede fase. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we informatie verzamelen en een duidelijk en objectief beeld krijgen van de Brusselse situatie."

Daarnaast plant de regering ook een affichecampagne bij immobiliënkantoren. Fremault wil verder samen met Unia en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) een vorming 'anti-discriminatie' opzetten, iets wat BIV-woordvoerder Frank Damen al voorstelde bij BRUZZ.

Tot slot liet de minister weten dat haar kabinet samen met Geljkekansencentrum Unia het hoofdstuk rond gelijkheid van kansen in de Brusselse Huisvestingscode aan het herschrijven is, om een steviger wettelijke basis te hebben om discriminatie te bestrijden.

Parlementslid voor Groen Arnaud Verstraete, die in het verleden al vaker vragen heeft gesteld over dit onderwerp, is 'zeer tevreden' over de nieuwe maatregel. 'Discriminatie op de huurmarkt is een belangrijk probleem in Brussel, en over het algemeen is daar veel te weinig aandacht voor. Ik vind het dan ook héél positief dat er nu iets aan gedaan wordt. Dat mag ook gezegd worden.'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni