Zaterdag start een Brusselse missie van een week naar Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Op politiek vlak is het de bedoeling om het associatieakkoord tussen het Brussels Gewest en de Congolese hoofdstad uit 2016 te verdiepen. Er reizen ook tientallen Belgische bedrijven mee die partners ter plaatse willen zoeken.
Brussels Gewest voor een week op missie naar Kinshasa
Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) herinnert eraan dat Vervoort en staatssecretaris voor Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) de Congolese president Félix Tshisekedi in 2019 in België ontmoet hadden. Toen werd van beide kanten de wil geuit om de relaties tussen het Gewest en de stadsprovincie Kinshasa te versterken.
Het samenwerkingsakkoord van 2016 had tot doel de onderlinge samenwerking te stimuleren en uit te breiden op het vlak van leefmilieu, informatica, cultuur, gender, bestuurlijke en institutionele capaciteitsopbouw.
Samenwerkingsakkoord
Tijdens het bezoek gaat minister-president Vervoort met de gouverneur van de stadsprovincie Kinshasa een addendum bij het samenwerkingsakkoord ondertekenen waarin de prioritaire thema's voor de volgende jaren staan omschreven.
In 2019 werd ook afgesproken dat er het jaar nadien, in 2020, een officiële Brusselse missie zou georganiseerd worden. Maar de coronapandemie strooide roet in het eten. Dat was overigens ook het geval voor het koninklijk bezoek aan Congo op uitnodiging van de Congolese president, dat enkele malen werd uitgesteld door de pandemie en begin deze maand door de Russische inval in Oekraïne.
De Brusselse missie die zaterdag start, heeft een gevulde en verscheiden agenda, van digitalisering, circulaire economie, vrouwelijk ondernemerschap, tot gezondheid en cultuur. De missie wordt geleid door minister-president Rudi Vervoort, die vergezeld wordt door staatssecretaris Pascal Smet. Ze zullen de Congolese premier Sama Lukonde Kyenge ontmoeten. Een mogelijk ontmoeting met president Tshisekedi, die onlangs nog voor medische redenen in België was, is niet bevestigd.
Academische en culturele wereld
Voorts nemen ook de schepen van de stad Brussel, Lydia Mutyebele Ngoi (PS), verschillende organisaties zoals Brulocalis en Bruxelles 2030, en actoren uit de academische en culturele wereld deel aan de missie.
Zo maakt ook het museum Kanal - Centre Pompidou de verplaatsing naar Kinshasa om een artistiek project te lanceren "dat zich inschrijft in het huidige debat rond dekolonisatie". Het project wordt later in Brussel voortgezet.
Economisch luik
Het economische luik van de missie bestaat uit een honderdtal mensen die 77 bedrijven vertegenwoordigen. Dit luik valt onder de verantwoordelijkheid van de gewestelijke agentschappen hub.brussels, Flanders Investment & Trade (FIT) en Awex (Agence Wallonne à l'exportation et aux investissements étrangers).
Naast de gekende bedrijven uit de bouwsector gaat het om dienstenbedrijven, advocaten, adviesbureaus, makelaars en bedrijven die niet meteen verwacht werden, zoals uit de cosmeticasector. Heel wat van de deelnemers hebben reeds ervaring in Afrikaanse landen. Voor Brussel is Congo "een van de belangrijkste markten in het sub-Saharagebied."
De Brusselse missie valt samen met de derde editie van de Belgische Economische Week in de Democratische Republiek Congo van 21 tot 24 maart met als thema rijkdom creëren via een duurzame en sociale economie.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Economie , minister-president Rudi Vervoort , Pascal Smet