Het Brussels parlement

| Het Brussels parlement (archiefbeeld)

Brussels parlement keurt begroting meerderheid tegen oppositie goed

BVR
© BRUZZ - Belga
24/12/2021
Updated: 24/12/2021 15.23u

Het Brussels Parlement heeft vrijdagmiddag de begroting van het Gewest, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en de Brusselse agglomeratie goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie.

Het plenaire debat vond donderdag plaats. Daarin stelde de oppositie het beheer door de meerderheid aan de kaak, met een tekort dat flink oploopt, en niet door de coronacrisis alleen kan verklaard worden.

De Brusselse regering erkent dat de schuld hoog is, maar wijst erop dat investeringen - onder andere in de metro - nodig zijn, en dat Brussel een dynamische regio blijft, met een hoog bruto 'Brussels' product, waardoor de schuldenberg in perspectief moet worden gezien. "Ik zal niet zeggen dat er geen probleem is", zegt minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) aan BRUZZ, "de situatie is ernstig, maar niet hopeloos. Maar de meerjarenbegroting gaat - los van corona - naar een evenwicht, al kunnen we inderdaad wel niet al die investeringen buiten de begrotingsdoelstellingen houden."

Gatz heeft het over de 500 miljoen die elk jaar onder meer naar de nieuwe metrolijn en renovatie van de tunnels gaat. Dat geld wordt allemaal geleend, en duwt de schuldgraad naar historische hoogte, meteen een van de voornaamste kritieken van de oppositie.

Betere boekhouding

Hij beloofde ook orde op zaken te stellen bij de Instellingen van Openbaar Nut (IONs), die hun boekhouding niet in orde hebben - iets wat op goedkeuring kon rekenen bij de oppositie. Toch liet die niet na op de vele spanningen binnen de regering te wijzen. "De regering Vervoort (PS) hangt met spuug en plaktouw aan elkaar", zegt Cieltje Van Achter (N-VA). "Ze gaat van de ene polemiek in de andere, en het beleid staat compleet stil." Van Achter verweet ook de regering onvoldoende prioriteiten te bepalen.

Dat laatste weerlegt Gatz. "Deze regering zet financieel sterk in op mobiliteit en huisvesting, en daarna werk en klimaat. Dat is heel duidelijk te zien in de cijfers. En het is trouwens iets wat alle toekomstige regeringen in min of meer dezelfde mate zullen doen, ongeacht hun politieke kleur, want dat zijn nu eenmaal de uitdagingen."

De begroting voor 2022 werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. Met de stemming zette het Brussels Parlement een punt achter de werkzaamheden van dit jaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni