1786 Rachid Madrane 4

| Rachid Madrane

Brussels parlementsvoorzitter spreekt eisen rond staatshervorming uit

© Belga
07/05/2022

De openingsceremonie van het Irisfeest heeft Brussels parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) geïnspireerd om al eens vooruit te blikken naar 2024, naar de staatshervorming. Hij wil dat er met de Brusselaars rekening wordt gehouden en dat het gewest, dat 33 jaar geleden ontstond, ook gerespecteerd wordt. Daarom pleit hij voor een debat over de financiering van Brussel.

"Wij wilden dat de Brusselaars op dezelfde voet werden behandeld als onze Waalse en Vlaamse vrienden. Dat is ons gelukt en wij zullen hier niet op terugkomen. Ik herhaal: wij komen hier nooit meer op terug! Brusselaars zijn geen tweederangsburgers", stelt Madrane duidelijk.

Met de staatshervorming in zicht erkent de Brusselse politicus dat we een ingewikkeld institutioneel model hebben, "maar wel een model dat werkt en zijn nut heeft bewezen", stelt hij. Toch beseft hij dat er nood is aan een herziening om alles simpeler en efficiënter te laten verlopen, afgestemd op een moderne samenleving.

'Respect voor Brusselaars'

Madrane heeft een belangrijke eis: "We zijn bereid om alle voorstellen te bekijken, met een open en constructieve geest. Maar we stellen hier een niet-onderhandelbare voorwaarde voorop. Deze: de enige hervormingen die we kunnen goedkeuren zijn die waar er respect is voor de Brusselaars en voor het verbeteren van het leven van de inwoners van ons gewest", stelt Madrane.

Tot slot pleit hij dat bij de hervorming het debat over de speciale wet op de financiering moet geopend worden, zodat het gewest en zijn gemeenten recht hebben op een correcte financiering.

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en eerste ondervoorzitter van het Brussels Parlement Guy Vanhengel (Open VLD) namen het woord en spraken over corona, de oorlog in Oekraïne, de staatshervorming en de veerkracht van de Brusselaars.

'Veerkracht'

"De Brusselaars geven blijk van een geweldige betrokkenheid en een opmerkelijke solidariteit. Ik wil hen daarvoor plechtig bedanken. De Brusselaars hebben zich eerst tijdens de coronacrisis en nu ook voor de opvang van de oorlogsslachtoffers solidair en veerkrachtig getoond. Zoals altijd", klonk het bij Vervoort.

Op 8 mei wordt de overwinning op het naziregime in 1945 herdacht, en de meerderheid wil die dag herstellen als een betaalde feestdag. Guy Vanhengel benadrukt dat in tijden van de oorlog in Oekraïne deze dag nog meer tot reflectie moet leiden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni