Brussels schepen Karine Lalieux: 'Na de nacht oogt de stad apocalyptisch'
'W eet u, ik heb niets tegen drukkingsgroepen van misnoegde burgers. Ik kan zelfs goed met hen samenwerken, met resultaat. Maar ze moeten wel eerlijk zijn, en durven te vermelden dat ik hun vragen en verzoeken probeer te beantwoorden. Vaak hoor ik ook weinig argumenten van hun kant."
Karine Lalieux is strijdvaardig, en dat Brussel hopeloos is als het op netheid aankomt, wil ze niet gezegd hebben. In haar antwoorden sluipt wel onmacht. "In Laken, de Marollen en de Anneessenswijk is het moeilijk om een beleid te voeren. Proper is het er niet."
"De bovengenoemde wijken zijn zeer dichtbevolkt en kennen een groot verloop. Als je dus maatregelen neemt - een folder in acht talen bijvoorbeeld, wat we gedaan hebben - waarin je uitlegt wanneer het vuil wordt opgehaald, dan moet je altijd opnieuw beginnen omdat de bevolking zich zo snel vernieuwt. Het parket vervolgt de sluikstorters ook niet. We hebben dus een taxatiesysteem moeten opbouwen dat betrapten lik op stuk geeft. En dat heeft gewerkt, want 85 procent van hen betaalt toch netjes. Ik heb geen idee hoe je mensen moet aanspreken zonder in hun portefeuille te zitten als je dingen wilt veranderen. Blijven ze volharden? Fijn, dan sponsoren ze de stadskas maar."
Verzamelpunten voor afval
Lalieux gelooft in de broken window-theorie: "Het probleem begint bij een stuk karton of één vuilniszak die blijft staan. Dat geeft direct een sinister gevoel in de stad. Ik geloof ook dat je geld moet steken in stadsrenovatie, dan oogt de stad direct veel properder. Nu al bieden we een gratis reiniging van bekladde gevels aan."
"De bloembakken op de centrale lanen? Ver-schrik-ke-lijk, ik weet het. Heel die boel moet dan ook heraangelegd worden." Maar de grootste boosdoener is volgens de socialiste de mentaliteit van de mensen. "We moeten elke ochtend de stad schoonspuiten, want 's nachts gaat het hier wild toe. Ik begrijp niet dat mensen die 's nachts leven, de stad absoluut willen slopen. Bij het ochtendgloren is Brussel dan ook vaak apocalyptisch."
Wat zou Lalieux doen als ze carte blanche kreeg in de stad? "Wel, het systeem van deur-tot-deurophaling afschaffen en vervangen door centrale verzamelplekken voor afval. Dat oogt frisser. Voorts zou ik de armen aan het werk zetten in een project om de stad schoon te maken. En ik zou de straatvegers een hoger loon geven."
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.