Het Staatsblad publiceerde vrijdag een lijst met de namen van politieke mandatarissen die hun vermogensaangifte moesten indienen bij het Rekenhof alsook de lijst van mandatarissen die dit niet deden en een boete riskeren. In beide lijsten zijn ook heel wat Brusselaars terug te vinden. Van alle Brusselse burgemeesters heeft die van Koekelberg de meeste betaalde mandaten. De Brusselse ministers combineren dan weer tamelijk weinig jobs in vergelijking met hun federale en Waalse collega's.

De wet verplicht alle openbare mandatarissen - ministers, parlementsleden, schepenen, burgemeesters en voorzitters van OCMW's - om hun vermogen én al hun mandaten (betaalde en niet-betaalde mandaten, red) bekend te maken voor 2004. Door die aangifte moet het mogelijk zijn om na te gaan of iemand zich bij het uitoefenen van een mandaat persoonlijk verrijkt heeft en of er sprake is van belangenvermenging.

Burgemeesters
Uitschieter bij de betaalde mandaten is Philippe Pivin (MR), burgemeester van Koekelberg. Pivin heeft maar liefst veertien betaalde mandaten, wat een hoog aantal is.

De burgemeester van Brussel, Freddy Thielemans (PS), is in het Brussels Gewest koploper van het aantal mandaten. Thielemans bekleedt er maar liefst 37, hij is onder andere beheerder van de openbare bibliotheek en OCMW-raadslid. Maar hij oefent slechts vijf betaalde mandaten uit.

Georges Désir (FDF), de burgervader van Sint-Lambrechts-Woluwe, staat op de tweede plaats zowel wat de betaalde als de onbetaalde mandaten betreft. Hij combineert 30 functies. Voor 12 ervan krijgt hij een vergoeding.

Jean Demannez (PS) van Sint-Joost-ten-Node zit ook aan 30 mandaten, maar slechts voor 4 ervan wordt hij betaald. Didier Gosuin (MR) tenslotte, heeft naast zijn loon van burgemeester van Oudergem nog 8 andere bronnen van inkomsten. Eén functie vervult hij onbetaald.

De burgemeester die het minst cumuleert is die van Vorst, Corinne De Permentier (MR). Zij heeft 3 mandaten, waarvan 2 betaald.

Ministers
Bij de Brusselse ministers ligt het gemiddelde heel wat lager dan bij de burgemeesters, en ook dan bij de Waalse en federale ministers. Net als in Vlaanderen combineren ze gemiddeld 5 functies.

Minister Emir Kir (PS) zit met 13 mandaten ver boven het gemiddelde, 5 ervan worden vergoed.
Charles Picqué (PS) en Pascal Smet (SP.A) vervolledigen de top drie, beiden met 8 posten. Smet krijgt voor 4 ervan een vergoeding, Picqué voor 3.

Minister van Begroting en Externe Betrekkingen Guy Vanhengel (VLD) sluit tenslotte de rangen met twee betaalde en één niet-betaald mandaat.

Geen aangifte voor vermogen en mandaat
Het Staatsblad publiceerde eveens een lijst met mandatarissen die niets hebben ingediend en bijgevolg de wet overtreden. Zij riskeren een boete tot duizend euro. In totaal gaven zo'n vijfhonderd mandatarissen geen vermogen op, waaronder 23 Brusselaars. Onder de bijna vierhonderd mandatarissen die geen mandatenlijst indienden bevinden zich twintig Brusselaars.

Onder andere Walter Vandenbossche (CD&V), schepen van Anderlecht en Els Ampe (VLD) behoren tot deze tweede lijst die het Staatsblad publiceerde. Volgens beiden politici werd het nodige wel ingediend maar moet er iets fout gelopen zijn met hun aangifte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni