Brusselse regering bouwt Franstalige crèches

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
10/09/2008
De hoofdstad kampt met een tekort aan crèches, en daar wil de Brusselse regering wat aan doen. Kan niet, zegt de Raad van State: de Brusselse regering is niet bevoegd. De regering-Picqué legt het advies echter naast zich neer en blijkt bovendien met veel ijver exclusief Franstalige crèches te bouwen.

Met het crècheplan, voorzien in het Brusselse regeerakkoord, wil de Brusselse regering de achterstand inhalen in de kinderopvang in een stad die demografisch boomt. Daarnaast zijn er ook socio-economische motieven: vrouwen die thuis moeten blijven voor hun kinderen zijn niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Bovendien, zo argumenteert de regering-Picqué, verhoogt het bouwen van crèches de aantrekkelijkheid van het Brussels Gewest.

Omdat de Brusselse regering geen bevoegdheid heeft inzake kinderopvang - dat is namelijk een gemeenschapsbevoegdheid - sluist de regering het geld door naar de Brusselse gemeenten. Die kunnen, voor het tweede jaar op rij, projecten indienen. In 2007 trok de Brusselse regering 2,8 miljoen euro uit, dit jaar iets meer dan 3 miljoen euro.

Vorig jaar ging zo 500.000 euro naar Anderlecht en Schaarbeek, 300.000 euro naar Elsene en Sint-Gillis en 240.000 euro naar Sint-Lambrechts-Woluwe. Opmerkelijk, behalve voor wie de Brusselse gemeentepolitiek intussen kent: het gaat één voor één om gemeentelijke crèches van het Franstalig taalregime. Er was één Nederlandstalige crèche voorzien in Sint-Agatha-Berchem, maar de gemeente heeft dat project weer ingetrokken.

Omdat zo'n exclusief Franstalige subsidiepolitiek eigenlijk niet kies is ten aanzien van de Vlamingen in dit tweetalige gewest, heeft de Brusselse regering dit jaar beslist om een financiële incentive te geven aan gemeenten die zowel een Nederlandstalige als een Franstalige crèche bouwen. Maar veel heeft dat niet opgeleverd. Op één project in Molenbeek na zijn alweer alle dertien projecten bedoeld voor Franstalige ukjes. Sint-Joost-ten-Node krijgt zo 500.000 euro, Sint-Gillis 400.000 euro, Schaarbeek en Elsene 300.000 euro en Evere 200.000 euro.

Glad ijs
Dat een gewestelijk crècheplan, via de gemeentebesturen, tot problemen zou leiden in de hoofdstad stond in de sterren geschreven. Vorig jaar leverde de Raad van State een advies af dat de puntjes op de i zet. De tekst valt niet mis te begrijpen: de Brusselse regering is niet bevoegd, ook niet via de gemeenten, om crèches te bouwen. De regering mag als voogdij-overheid de negentien gemeenten wel financieel ondersteunen, maar niet voor gerichte domeinen die ook nog eens behoren tot de bevoegdheid van de gemeenschappen. Bovendien, zo waarschuwt de rechtsinstantie, begeeft de regering zich op glad ijs. Het crècheplan is opgenomen in de Brusselse begroting en "het Arbitragehof vernietigt systematisch begrotingsbepalingen die ingrijpen in aangelegenheden waarvoor de wetgever niet bevoegd is."

Het advies dateert van mei vorig jaar. De Brusselse regering legt het ook dit jaar naast zich neer, en gewest en gemeenten zijn momenteel de subsidiedossiers van 2008 aan het finaliseren.

De Brusselse regering organiseert intussen nog een andere financiële stroom van het tweetalige Brussels Gewest naar de Franstalige gemeenschap. Zo deelt de regering ook personeel uit in de kinderopvang, in de vorm van gesubisdieerde contractuelen (gesco's). Voor de vrije kribbes (vzw's) is een verdeelsleutel afgesproken en krijgt de Nederlandstalige kinderopvang 20 procent van het beschikbare personeel. Maar voor de gemeenten en in buurten van de wijkcontracten, waar ook crèches gebouwd worden, is die verdeelsleutel er niet. Gevolg: het zijn bijna exclusief Franstalige crèches die van het extra personeel genieten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni