Brusselse regering zit weer op één lijn
Een persconferentie rond het bilan van het tweede beleidsjaar van de Brusselse regering werd overschaduwd door de communautaire situatie. Vorige week nog schoten de Franstalige meerderheidspartijen PS, CDH en Ecolo met scherp op minister Brigitte Grouwels (CD&V), omdat zij het Brussel-luik van de nota-Di Rupo op de korrel nam.
Donderdag benadrukte minister-president Charles Picqué (PS) dat de Brusselse regering geenszins verlamd is door de communautaire spanningen naar aanleiding van de federale regeringsvorming, wel integendeel. "Het zou wel hypocriet zijn te beweren dat we allemaal op dezelfde golflengte zijn," voegde hij er in één adem aan toe.
"De Brusselse regering blijft trouw aan het Octopusakkoord van 2008 en de regeerverklaring van 2009," aldus Picqué. "Brussel is een volwaardig gewest is, maar met een specifieke rol als bindmiddel tussen Vlaanderen en Wallonië, en met ook een internationale hoofdstedelijke functie. Als volwaardig gewest willen wij ook als gelijkwaardig behandeld worden door de andere gewesten," aldus Picqué.
"Ik heb er geen enkel probleem mee om te zeggen dat Brussel een region à part entière is," verklaarde Grouwels. Dat het Gewest zich momenteel ook gemeenschapsbevoegdheden zoals onderwijs en beroepsopleiding aanmeet, noemt ze dan weer "niet legaal maar ingegeven door de noodtoestand waarin we zitten."
'Regering staat stil'
Oppositiepartij SP.A hekelt wat zij de stilstand in de Brusselse regering noemt. "De samenhang is zoek, de engagementen zijn ongeloofwaardig en het ontbreekt aan ambitie om zelfs maar het regeerakkoord uit te voeren," zegt de partij bij monde van parlementslid Elke Roex. "Er zit weinig dynamiek en eenheid in de ploeg. Elke week is er wel een punt van discussie."
"We zien gelukkig wat vooruitgang in de mentaliteit binnen de regering. Er kan bijvoorbeeld al over een interne stadshervorming gepraat worden, maar van echte actie is jammer genoeg geen sprake," besluit Roex.
"We zien een gebrek aan samenhang in de Brusselse regering, zeker in de voorbije week is dat op een pijnlijke manier tot uiting gekomen," zegt parlementslid Paul De Ridder (N-VA).
De formatienota van Di Rupo
Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.