‘Brusselse staatshervorming is mager beestje’
Lees ook: Akkoord over Brusselse hervorming
Dat bericht De Standaard, die daarmee nog eens terugkomt op het akkoord waarvan de details dinsdag al uitlekten (zie Akkoord over Brusselse hervorming). Daarin geven de Brusselse burgemeesters een deel(tje) van hun macht op.
In het kader van de zesde Belgische staatshervorming kreeg ook Brussel hervormingshuiswerk mee. Het bereikte akkoord, waar CD&V, Open VLD, SP.A, PS, Groen, Ecolo, CDH en MR voor tekenden, bepaalt dat de Brusselse burgemeesters een deel van hun macht verliezen.
Zo wordt het aantal huisvestingsmaatschappijen verminderd van 33 naar 15. De mobiliteitsplannen van de gemeenten moeten het fiat krijgen van het Gewest, met een financiële stok achter de deur. Ook bij grote stedenbouwkundige projecten krijgt het Gewest het laatste woord. Over Netheid, een bevoegdheid waarvan geopperd werd ze opnieuw volledig bij de gemeenten onder te brengen, is nog geen akkoord.
'Onvoldoende'
Het akkoord wekt niet bij iedereen hetzelfde enthousiasme op. "Dit is nog niet voldoende", zegt journalist en Brusselkenner Guido Fonteyn. "Mobiliteit moet bijvoorbeeld volledig bij het Gewest ondergebracht worden. De gemeenten blijven hun rol spelen op veel gebieden, en dat is niet langer nodig."
Ook N-VA senator Karl Vanlouwe spreekt van "een mager beestje". "Brussel moet hervormd worden tot een stadsgewest met een sterke inbreng van de gemeenschappen", stelt hij. "De 19 baronieën in en naast het overkoepelende gewest staan goed bestuur in de weg. Een verschuiving van enkele bevoegdheden tussen gemeenten en Gewest, is niet voldoende om een Europese en federale hoofdstad efficiënt en met visie te besturen."
Ook het "bestuurlijke waterhoofd" van Brussel, wordt met de hervorming niet opgelost, vindt Vanlouwe. "Een gewestparlement, VGC-, COCOF-, COCOM-raden, agglomeratiebevoegdheden en dan nog 19 lokale besturen, waar slechts enkele bevoegdheden werden verschoven. Een hoofdstad kan echter niet bestuurd worden door een veelheid van dorpspolitici."
Ook bij het FDF vindt men dat het wat ambitieuzer mocht. Fractieleider Didier Gosuin spreekt van "babypasjes". Zowel Gewest als gemeenten moeten volgens hem inspanningen leveren om hun bestuur te vereenvoudigen.
Sinardet: 'Kleine stap'
Politoloog Dave Sinardet heeft het over "een kleine stap". "Zeker als je vergelijkt met de Vlaamse eisen terzake en je het akkoord analyseert in functie van een beter bestuur. Daarvoor moeten er nog verdere stappen gezet worden".
900 politici
Vlaams minister bevoegd voor Brussel Pascal Smet (SP.A) is evenmin bijzonder onder de indruk. "Mijn partij heeft dit mee goedgekeurd. Maar dit is niet de grote stap vooruit", zegt hij. "Dit is een stapje in de goede richting. Maar er moet nog veel gebeuren, er ligt nog veel werk op de plank."
Volgens de gewezen Brusselse minister blijft het nodig om in de toekomst het aantal politici en besturen in Brussel drastisch te verminderen. "Kijk naar een wereldstad als New York. Die wordt geleid door 52 mensen, terwijl we in Brussel nog steeds meer dan 900 politici tellen."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.