Burgemeester Zaventem incasseert uittredingsvergoeding van 500.000 euro
Francis Vermeiren (Open VLD) zetelde van 1981 tot 2009 onafgebroken in Kamer, Senaat en Vlaams Parlement. Hij krijgt bij zijn vertrek een uittredingsvergoeding van 522.500 euro: 48 maanden loon en onkosten plus 99.000 euro voor zijn aanvullende taak van secretaris van het Vlaams Parlement. Dat melden De Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.
"De wet voorziet in deze vergoeding. Bovendien heb ik 28 jaar in diverse parlementen gewerkt", reageert Vermeiren (76), die niet de intentie heeft om afstand te doen van het geld.
Toch wekt zijn hoge premie wrevel op in de wandelgangen van het parlement, schrijven de twee kranten. Vermeiren is ook al sinds 1983 burgemeester in Zaventem, een functie waarvoor hij ook verloond wordt. Daarnaast was hij tussen 1999 en 2011 ook voorzitter van de raad van bestuur van de Gemeentelijk Holding. Als bestuurder van het ter ziele gegane Dexia streek hij ook een vergoeding op, in 2011 bedroeg die 72.000 euro. Die stond hij wel af aan de Gemeentelijke Holding.
Afstand van vergoedingen
Vorig jaar deden onder meer voormalig Vlaams parlementslid Sven Gatz (Open VLD) en ex-federaal minister van Ambtenarenzaken Inge Vervotte (CD&V) afstand van hun vertrekvergoeding. Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) pleit al langer voor een hervorming met lagere premies. "Binnen het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement is er een akkoord om de uittredingsvergoeding vanaf 2014 te halveren, tot maximaal 24 maanden", zegt Peumans.
Naast Vermeiren betaalt het Vlaams Parlement deze legislatuur nog enkele hoge uittredingsvergoedingen. Zo krijgen Jaak Gabriëls (Open VLD), Louis Bril (Open VLD) en Gilbert Bossuyt (SP.A) elk 417.000 euro.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.