Steden en gemeenten zijn snoeihard voor de corona-aanpak van de federale en Vlaamse overheid. Veel burgemeesters vinden dat ze te weinig gesteund worden tijdens de coronacrisis.
Burgemeesters geven overheid slecht coronarapport
Dat blijkt uit een bevraging van Radio 2 en het Centrum voor Lokale Politiek van de UGent.
In de grote rondvraag werd bij alle Vlaamse en Brusselse burgemeesters gepolst naar de tevredenheid over de federale en Vlaamse overheid: voelen de gemeenten zich voldoende gesteund? Werden ze snel genoeg geïnformeerd over nieuwe maatregelen? Wisten steden en gemeenten altijd welk beleidsniveau ze moesten aanspreken?
De antwoorden spreken voor zich: minder dan de helft van de burgemeesters (45,3%) voelt zich voldoende gesteund door de federale overheid, maar iets meer dan de helft (55,4%) ervaart genoeg steun van de Vlaamse overheid. Slechte punten dus.
Professor Herwig Reynaert van het Centrum voor Lokale Politie van de Universiteit Gent, werkte mee aan de bevraging en is streng voor de politiek: "Het is duidelijk dat voor een deel van de burgemeesters het Belgische politieke model niet gewerkt heeft tijdens de coronacrisis (...) Er moet meer macht naar de lokale besturen."
Ook in Brussel legde de coronacrisis de tweespalt tussen Gewest en gemeenten soms pijnlijk bloot. Denk maar aan de aanpak rond de terugkerende reizigers, de verregaande maatregelen die Vincent De Wolf (MR) in Etterbeek nam of de initiële verdeeldheid over de mondmaskerplicht in mei.
Lees meer over: Brussel , Politiek , coronacrisis aanpak