De stemmen zijn geteld, we weten waarvoor de burger gekozen heeft. Een aantal van die burgers hebben met hun bewegingen de afgelopen maanden stevig campagne gevoerd om hun punten op de politieke agenda te krijgen. Hoe kijken zij naar de resultaten? “We kijken vooral naar Ecolo-Groen. Zij zijn echt verkozen op basis van de belofte om iets aan luchtvervuiling en verkeersveiligheid te doen.”
Burgerbewegingen reageren positief op verkiezingsuitslagen
Lees ook: Groene golf overspoelt Brussel
Mede dankzij burgerbeweging Filter Café Filtré werd luchtkwaliteit een van de grote thema’s in de verkiezingscampagnes. “Natuurlijk zijn wij heel blij dat er een aantal ‘coalities voor schone lucht’ gesmeed worden of zelfs al gevormd zijn,” klinkt het bij Annekatrien Verdickt.
In Brussel-Stad noemde ook Groen-voorzitter Bart Dhondt de roodgroene coalitie zo al, maar voor Verdickt is het groter dan Brussel-Stad. “Zij hebben inderdaad een voorbeeldfunctie, omdat ze buiten Brussel het vaakst in de aandacht komen, maar je ziet gelijkaardige coalities in Elsene of in Vorst. Het is goed dat het niet alleen tot postcode 1000 beperkt blijft.”
Weinig verandering maar toch tevreden
In Schaarbeek blijft de meerderheid grotendeels ongewijzigd. Toch is Pieter Fannes van burgercollectief 1030/0 blij met de uitslag. “We kijken vooral naar Ecolo-Groen. Zij zijn echt verkozen op basis van de belofte om iets aan luchtvervuiling en verkeersveiligheid te doen.”
Uit een vragenlijst die 1030/0 voor de verkiezingen aan de gemeenteraad voorlegde, blijkt dat de meerderheidspartijen het in Schaarbeek al grotendeels eens zijn over verkeersveiligheid. De autodruk moet omlaag en wegpiraten moeten strenger aangepakt. “Maar Clerfayt is iemand die heel sterk voor de geleidelijkheid is. Ecolo-Groen moet nu vanuit de meerderheid de druk opdrijven, want als dit een proces van lange adem wordt, zullen ze daarop afgerekend worden. Er ligt een enorm grote verantwoordelijkheid bij deze legislatuur.”
En nu?
De burgerbewegingen beseffen wel dat er ook regionale en federale verkiezingen aankomen, maar houden de boot voorlopig nog af. “Filter Café Filtré heeft de Gemeenteraadsverkiezingen altijd als horizon gebruikt. We willen nu eerst zorgen dat er gemeentelijk ook effectief wat verandert.” Het lijkt voor de burgerbeweging een logische stap om voor de federale verkiezingen opnieuw op te starten, maar dan moeten de scholen ook wel mee willen.
Ook in Schaarbeek klinkt hetzelfde verhaal. “We willen nu zien dat onze ideeën in de praktijk omgezet worden. Daar gaan we actief aan meewerken. Voor de gemeenteraad een studiereis naar Kopenhagen of Rotterdam organiseren bijvoorbeeld om te tonen hoe het anders kan.” Pas later wil Fannes nadenken over de gewestverkiezingen, daarvoor moeten de groepen in de verschillende gemeentes eerst verenigd raken.
Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Politiek , Mobiliteit , Milieu , burgerbeweging , 1030/0 , Filter Café Filtré , gemeenteraadsverkiezingen , Brussel Kiest 2018
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.