Interview

Christophe De Beukelaer (Les Engagés): ‘We zijn niet meer de partij van de katholieken’

Sara De Sloover
© BRUZZ
17/03/2022

| Christophe De Beukelaer engageerde zich bij CDH, sinds dit weekend omgedoopt tot Les Engagés. “Het had eerlijk gezegd ook een andere partij kunnen zijn. De MR bijvoorbeeld, of Ecolo.

Parlementslid Christophe De Beukelaer (34) bereidde mee de vernieuwing van zijn partij CDH voor, die zaterdag transformeerde in Les Engagés. Eind januari kondigde hij aan zijn salaris in 2022 in bitcoin om te zetten. Met zijn stunt wil 'crypto-Christophe' iedereen oproepen om zich in cryptomunten te verdiepen. "Dit is geen financiële beslissing, maar een politieke."

Wie is Christophe De Beukelaer?

  • Geboren in 1987 in Ukkel
  • Doet zijn lagere en middelbare school in het Nederlands in thuisgemeente Sint-Pieters-Woluwe
  • Studeert handelsingenieur supply chain
  • 2010; gaat een jaar met een vriend op wereldreis met de fiets
  • Werkt een jaar voor netbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet Elia
  • Van 2012 tot 2019: schepen in Sint-Pieters-Woluwe
  • Neemt in 2012 het bedrijf Allofruits (nu Meltingpom.be) over, dat biologische fruit- en geschenkmanden levert. Verkoopt dat in 2021 weer
  • Van 2017 tot 2019: nationaal voorzitter van de CDH-Jongeren
  • In 2019 Brussels parlementslid voor CDH, volgt mobiliteits-, begrotings- en energiekwesties op
  • Kondigt dit jaar aan zijn loon een jaar in cryptomunt bitcoin te laten uitbetalen

Op een zonnige lentedag ontvangt Brussels parlementdslid Christophe De Beukelaer BRUZZ in zijn kantoor aan het Albertinaplein, met uitzicht op de Kunstberg helemaal tot aan de Sint-Jacob-­op-de-Koudenbergkerk. Lid zijn van een kleine fractie waarvoor in het parlement zelf geen plaats meer is, heeft zo zijn voordelen.

Dat hij tien jaar geleden bij het CDH belandde, noemt hij zelf toeval. Na een wereldreis per fiets kreeg de kersverse handels­ingenieur zin om zich in de politiek te verdiepen. Benoît Cerexhe, de burgemeester van 'zijn' gemeente Sint-Pieters-Woluwe, vroeg hem voor zijn kieslijst, en zo werd hij destijds de jongste schepen van het gewest. “Het had eerlijk gezegd ook een andere partij kunnen zijn. De MR bijvoorbeeld, of Ecolo. Niet bij de PS, omdat ik daar wat minder mensen ken.”

“Mijn droom is een tweetalig Brussel. Heel dat gedoe met Cocof en VGC is echt achterhaald”

Christophe De Beukelaer (Brussels parlementslid)

“Toen ik schepen werd, heb ik een bedrijf overgenomen rond biologische fruit- en geschenkmanden. Ik wou financieel onafhankelijk kunnen blijven van de partij.”

Het CDH flirtte in de jongste peilingen met de kiesdrempel. Er moest iets veranderen.
Christophe De Beukelaer: (knikt) We moesten kijken wat we kunnen doen om te overleven. We zien dat de extremen meer en meer stemmen krijgen. Dat komt omdat andere partijen geen antwoord meer bieden op de echte problemen.

MR en PS zitten verwikkeld in een tegenstelling baas-werknemer die vandaag eigenlijk niet meer aan de orde is. Hetzelfde met Ecolo/Groen, zij zijn heel nuttig geweest maar denken nog dat zij de enige zijn die het klimaat verdedigen. Défi denkt dan weer dat Brusselaars nog bezig zijn met een oppositie tussen Frans- en Nederlandstaligen, maar mensen leven nu in een multiculturele wereld. En voor het CDH geldt hetzelfde. Wij dachten onterecht dat het leven nog gestructureerd werd door de klassieke gezinnen: papa en mama met hun drie kinderen en hondje.

Maxime Prévot, die voorzitter werd vlak voor de verkiezingen van 2019, kondigde toen meteen aan dat we alles in vraag zouden stellen.

Toen ik bij het CDH kwam, heb ik meteen gevoeld dat de partij zich op een kruispunt in haar bestaan bevond. In een kleine partij die in de problemen zat, had ik als jongere meer invloed dan in een grotere partij. Ik heb dan ook geprobeerd die partij van binnenuit te beïnvloeden. Ik ben een aantal jaar voorzitter geweest van de jongerenafdeling, en ik heb ook heel wat energie gestoken in de vernieuwingsoperatie.

We hebben de afgelopen twee jaar expertencomités op poten gezet en een internetplatform uitgebouwd, en ook veel meetings op het terrein gehouden. Dat is allemaal gebundeld in een manifest en nieuwe statuten, die afgelopen zaterdag zijn aangekondigd. In de komende drie maanden mogen zo veel mogelijk nieuwe mensen nog wijzigingen voorstellen.

1791 Christophe De Beukelae 3

| Christophe De Beukelaer heeft een missie: “De EU moet een politiek kader scheppen voor cryptomunten. Of gaan we weer tien jaar wachten zoals we destijds met het internet hebben gedaan?”

Wat zijn de hoofdpunten van het programma van Les Engagés?
De Beukelaer: We worden supergeëngageerd op het klimaat, op een pragmatische manier. Concreet stellen we voor dat kernenergie permanent een deel moet blijven van onze energiemix. Om van de afschaffing van de bedrijfswagen een fiscaal neutrale operatie te maken, moet de belasting op arbeid evenredig dalen.

Op economisch vlak zullen we ons centrumrechts positioneren, met een heleboel voorstellen om mensen die risico's nemen te ondersteunen, en iedereen voor zijn verantwoordelijkheden te stellen.

Ethische kwesties vinden wij persoonlijke keuzes waar de overheid zich niet meer mee heeft te moeien. We zijn ook niet meer de partij van de katholieken, of enkel het christendom. Dat was al het geval, CDH stond voor 'Centre Démocrate Humaniste'. Maar dat wisten veel mensen niet. Alle mensen met existentiële vragen zijn voortaan bij ons welkom, of dat nu in het kader is van een religie, een filosofie, of een spirituele zoektocht via bijvoorbeeld yoga of meditatie.

Welke rol kan Les Engagés spelen in Brussel?
De Beukelaer: Er is een grote polarisering van het debat. Daarom is er een beweging naar het centrum nodig om al die meningen met elkaar te verbinden. Défi had in de huidige regering die rol kunnen spelen, omdat ze zich op socio-economisch vlak een beetje in het midden bevinden, maar dat doen ze niet.

Wij moeten het genuanceerde centrum vertegenwoordigen, ook tussen Vlamingen en Walen. Ik ben in het Nederlands naar school gegaan. Mijn droom is een tweetalig Brussel, met tweetalige lijsten. Desnoods met een paar veiligheidsmechanismen voor de Nederlandstaligen. Heel dat gedoe met Cocof en VGC is echt achterhaald. Persoonlijk ben ik ook voorstander van tweetalige scholen, al moet je er wel de onderwijzers voor vinden.

1791 Christophe De Beukelae 4

| Christophe De Beukelaer: "Op economisch vlak zullen we ons centrumrechts positioneren, met een heleboel voorstellen om mensen die risico’s nemen te ondersteunen, en iedereen voor zijn verantwoordelijkheden te stellen."

Eind januari kondigde u aan dat u in 2022 een jaar lang uw salaris zal omzetten in de virtuele munt bitcoin.
De Beukelaer: Mensen zijn zich er niet bewust van hoezeer de financiële wereld de pedalen kwijt is. De inflatie is torenhoog, de rente is bijna nul. Door de combinatie van die twee levert spaargeld niks op, integendeel.

In de VS is er nu 7,5 procent inflatie, in Europa is dat 5 procent. Met een 7 procent inflatie ben je in tien jaar de helft van je kapitaal kwijt. Dat is enorm, en mensen zijn zich daar niet bewust van.

Er is ook een complete dissonantie ontstaan tussen de penibele situatie na Covid in de normale wereld, en de stijgingen op de financiële markten. We stevenen regelrecht op grote problemen af.

Om de situatie rechtvaardiger te maken, moeten we drie dingen doen. Ten eerste: mensen bijscholen op financieel vlak, al van jongs af aan. Mijn zus en ouders zijn al geprivilegieerd, maar zelfs zij weten niet wat inflatie betekent, of een obligatie is.

Ten tweede pleit ik voor een belasting op de inkomsten, de rendementen uit vermogen. We moeten meer taks heffen op wat je verdient met je geld, en minder met wat je verdient met werk.

Ten derde moeten we substantieel aan ons financiële systeem werken. Cryptomunten hebben het voordeel van de toegankelijkheid, iedereen heeft dezelfde informatie en kan dezelfde dingen doen. Je hebt geen tussenpersonen die je heel veel moet betalen. In de toekomst zullen er twee financiële werelden zijn die elkaar in evenwicht houden, zoals een macht en een tegenmacht in de politiek.

Om de aandacht te vestigen op de onrechtvaardige financiële wereld heb ik besloten om een jaar in bitcoin betaald te worden. Mijn salaris van ongeveer 5.500 euro netto wordt voortaan op mijn Bit4You-account gestort, het enige Belgische uitwisselingsplatform waar je bitcoins kunt kopen. Dit is geen financiële beslissing, maar een politieke. Ik ga in de tussentijd leven van mijn spaargeld, maar ik verwacht wel dat ik winst zal maken.

20220204 Het Institut des Arts et Métiers aan de Slachthuislaan op de Westelijke Kleine Ring Villo deelfietsen

| Christophe De Beukelaer: "Ik zou echt graag hebben dat we tegen het einde van de legislatuur stoppen met deelfietssysteem Villo. Want die zijn gratis voor het Gewest, maar in ruil geven wij uitbater JC Decaux al die reclameruimte waar we niks aan verdienen. Zij worden ook niet aangespoord om Villo beter te laten functioneren. Het model werkt gewoon niet."

Er is veel kritiek op cryptomunten zoals de bitcoin.
De Beukelaer: Dat komt gewoon omdat mensen niet weten hoe het werkt. Het is niet omdat het gedecentraliseerd is dat het anoniem is. Je kunt regels opstellen om mensen te kunnen identificeren, en dat moeten we ook doen, maar we mogen het kind niet met het badwater weggooien.

Uiteraard zullen mensen met slechte bedoelingen hun toevlucht zoeken in nieuwe technologieën, dat was hetzelfde in de begintijd van het internet. Maar de huidige financiële wereld zit op een dood spoor. We gaan naar grote catastrofes, er is nog nooit zo veel geld afgedrukt, de inflatie is aan het groeien. In de VS, China en Afrika zijn ze daarom al bezig om bitcoin en andere cryptomunten legaal te maken.

U pleit voor een wettelijk kader voor cryptomunten.
De Beukelaer: De EU moet daar dringend werk van maken. Anders zullen we weer niets meer te zeggen hebben over deze nieuwe technologie. Wachten we weer tien jaar zoals we destijds met het internet hebben gedaan?

Ik heb met een vriend een jaar geleden ook de Brussels Blockchain Conference gesticht, waarmee we proberen om de aandacht van het publiek op te wekken voor die technologie. Nu, anno 2022, houden ze in het federale parlement hoorzittingen rond bitcoin. Maar dat is veel te laat. Daarom dacht ik: ik moet een mediastunt doen om dit onderwerp bovenaan de agenda te krijgen.

En het heeft gewerkt: een journalist vertelde mij dat zowel de MR als de PS gebeld had om te zeggen dat ze iemand hadden aangenomen om op cryptomunten te werken. 'Als zelfs het CDH daarmee bezig is, kunnen we niet ontbreken,' was het idee (glimlacht).

Het is pas door zelf te investeren, een paar tientallen euro's maar, dat je jezelf forceert om uit te zoeken hoe het in elkaar zit. En dat zou ik iedereen aanraden. Alle rijke mensen en grootbanken als Goldman Sachs zijn aan het investeren, omdat het een slimme zet is. Armere mensen zullen daar weer niet kunnen van meegenieten. Om daar de aandacht op te vestigen, doe ik dit.

We zitten nu halverwege uw eerste ambtstermijn als parlementslid. Wat wil u nog proberen te bereiken?
De Beukelaer: Ik zou echt graag hebben dat we tegen het einde van de legislatuur stoppen met deelfietssysteem Villo. Want die zijn gratis voor het Gewest, maar in ruil geven wij uitbater JC Decaux al die reclameruimte waar we niks aan verdienen. Zij worden ook niet aangespoord om Villo beter te laten functioneren. Het model werkt gewoon niet.

Er moet een openbare aanbesteding komen voor de reclame, en een andere voor een fietsdeelsysteem. Dat systeem moet op dezelfde manier werken als de elektrische deelsteps, met afgebakende parkeervakken. Daar zal ik de minister van proberen te overtuigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Christophe De Beukelaer , Les Engagés , CDH , Brussels Parlement , Benoît Cerexhe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni