PS-nieuwjaarsreceptie  met Paul Magnette (voorzitter PS) en Conner Rousseau (voorzitter SPA ) op 16 januari 2020

| PS-nieuwjaarsreceptie met Paul Magnette (voorzitter PS) en Conner Rousseau (voorzitter SPA ) op 16 januari 2020.

Conner Rousseau ‘nog meer overtuigd van zijn standpunt’ na bezoek aan Molenbeek

AD
© BRUZZ
27/12/2022

In april kreeg Vooruit-voorzitter Conner Rousseau de wind van voren na een aantal uitspraken over Molenbeek in weekblad Humo. In een nieuw interview met datzelfde weekblad, zegt hij na een bezoek aan de gemeente 'nog meer overtuigd te zijn van zijn standpunt'.

“Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België. In Brussel staan er door het lerarentekort mensen voor de klas die in het Arabisch lesgeven, omdat ze geen Frans spreken. Onaanvaardbaar.”

Zijn uitlatingen in Humo kwamen Rousseau in april op veel kritiek te staan. Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) noemde de uitspraken “beneden alle peil” en “pertinent onjuist”. Ook minister Sven Gatz (Open VLD) was bijzonder scherp. "Brussel bashen, meppen op Molenbeek: het is zo doorzichtig. En te gemakkelijk. Nooit eerder leerden zoveel volwassenen Nederlands in Brussel als vandaag, nooit eerder zaten er zoveel kinderen in het Nederlandstalig onderwijs. Feit. Belangrijker dan uw verhaaltjes."

Rousseau lijkt echter niet onder de indruk van die commentaren. “Het blijft mijn beste interview ooit", zegt hij deze week in Humo. "Ik heb een gevoel verwoord dat veel Vlamingen delen en ik heb een oplossing aangeboden: zorg dat iedereen onze taal spreekt en meer kansen krijgt in het onderwijs", aldus de partijvoorzitter.

Rondleiding

Lokale Vooruit-mandatarissen reageerden verontwaardigd op de uitspraken. Molenbeeks schepen Jef Van Damme noemde de uitspraken misplaatst en nodigde Rousseau uit voor een bezoek aan de gemeente. “Hij doet fantastisch werk, maar dat bezoek heeft mijn punt alleen maar bevestigd”, aldus Rousseau in Humo.

“Ik voel mij niet thuis in Molenbeek, maar dat was geen persoonlijke aanval op die mensen. Mijn boodschap was dat we de omstandigheden in die wijken moeten verbeteren door te investeren in taal, kinderopvang en onderwijs. Ik heb een Nederlandstalige school bezocht waar een leerkracht me vertelde dat ze vrijwilligers moeten zoeken om te tolken bij het oudercontact.”

WK-rellen

Het interview gaat ook verder in op de uitspraken die Rousseau deed na de rellen met Marokkaanse jongeren in Brussel. In Terzake zei de partijvoorzitter dat we “dat crapuul uit achtergestelde wijken streng moeten straffen” en “die wijken moeten opkuisen.”

Uitlatingen die hem opnieuw heel wat kritiek opleverden, onder andere van Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA). In De afspraak zei ze dat "die jongeren meer dan voldoende kansen hebben". Volgens haar is het probleem "dat die gasten zich untouchable voelen. Het gerecht moet daar hard tegen optreden."

Rousseau weerlegt die kritiek. "Zuhal Demir zegt dat iedereen hier kansen krijgt en die maar moet grijpen", zegt hij deze week in Humo. "Ze is nochtans al op mijn jeugdkampen geweest. Ik nodig haar bij dezen nóg eens uit, want blijkbaar heeft ze het niet begrepen. Ook in dit rijke land maakt het nog altijd veel verschil waar je geboren wordt. Als je migratieroots hebt, thuis geen Nederlands hoort en voor een huistaak nooit hulp kunt vragen aan je ouders, héb je hier minder kansen. Maar dat is natuurlijk nog geen reden om het kot af te breken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni