De uitbreiding van het Covid Safe Ticket wordt ten laatste uitgesteld tot 15 oktober, bevestigt minister-president Vervoort (PS) in een persbericht. Brusselse cafés en restaurants hoeven vanaf 1 oktober wel niet meer om 1 uur te sluiten.
Covid Safe Ticket 'ten laatste tegen 15 oktober'
Sinds 1 september had het federale niveau het sluitingsuur voor de horeca afgeschaft. In Vlaanderen en Wallonië konden cafébazen sindsdien zelf bepalen wanneer ze de deuren sloten, maar in Brussel hield het Gewest vast aan een verplichte sluiting om 1 uur 's nachts.
Dat verplichte sluitingsuur wordt afgeschaft op 1 oktober, laat minister-president Vervoort weten in een perscommuniqué. Ook nachtwinkels hoeven vanaf dan niet meer om 1 uur te sluiten. "We hadden die maatregel in Brussel al met een maand verlengd, en het was de bedoeling dat die zou aansluiten op de invoering van het Covid Safe Ticket," zegt Zeynep Balci, de woordvoerster van Vervoort.
Nachtleven
Voor die coronapas of CST is het nog wachten op de adviezen van de Gegevensbeschermingsautoriteit en de Raad van State. Daarna moet over de ordonnantie nog gestemd worden in het Brussels Parlement. De eerder vooropgestelde ambitie om dat "begin oktober" rond te krijgen wordt niet gehaald.
"Ten laatste op 15 oktober zal het CST worden ingevoerd," zegt Balci. Behalve dan in het uitgaansleven: het Overlegcomité had eerder immers al beslist dat alle discotheken en nachtclubs van het land vanaf 1 oktober kunnen heropenen, op voorwaarde dat ze een Covid Safe Ticket aan hun clientèle vragen. Dat is dus ook in Brussel zo. Ook voor massa-evenementen in Brussel blijft een coronapas nodig.
Voor andere sectoren zoals de horeca of de sportclubs gaat het gebruik van het CST pas in zodra de Brusselse ordonnantie in werking treedt en dat "onder de voorwaarden die het parlement zal goedkeuren."
Federale verlenging
Intussen heeft de federale ministerraad maandag definitief het licht op groen gezet voor de verlenging van het CST tot 31 oktober. De regering stemde alles samen in met twee ontwerpen van samenwerkingsakkoord en een ontwerp van instemmingswet.
Concreet zorgen de ontwerpen ervoor dat het gebruik van het CST wordt verlengd tot eind oktober. Nadien mag het niet meer worden gebruikt, tenzij de federale overheid de Pandemiewet activeert of de gewesten een decreet of ordonnantie in die zin goedkeuren. Brussel is dat laatste dus van plan.
Lees meer over: Brussel , Politiek , covid safe ticket , coronapas , Rudi Vervoort , coronavirus