Covid Safe Ticket verplicht in snackbars, maar niet bij de slager? 'Incoherent'

EC
© BRUZZ
20/09/2021

Oudergems burgemeester Didier Gosuin (Défi) maakt zich zorgen om de Brusselse snackbars, in de regel een horecazaak. Zij moeten vanaf 1 oktober een Covid Safe Ticket aan hun klanten vragen. Een slager of supermarkt die broodjes verkoopt, moet dat niet. “In Oudergem zal ik niet in staat zijn om dat te respecteren”, zegt de burgemeester.

Dat schrijft La DH. Gosuin duidt op meerdere incoherenties in de nieuwe regelgeving rond het Covid Safe Ticket. Die werd donderdag nog maar in eerste lezing goedgekeurd door de ministerraad, dus kinderziektes zijn niet uitgesloten.

Een voorbeeld zijn dus de snackbars en broodjeszaken, die gelden als horecazaken. “De uitbater van een snackbar zal alles alleen moeten doen: de coronapas controleren, eventueel de identiteitskaart, de bestellingen klaarmaken, afrekenen. Dat is simpelweg ondoenbaar”, vindt Gosuin. De Oudergemse burgemeester zegt alvast dat hij het in zijn eigen gemeente niet zal afdwingen.

“Ofwel zullen de kleinere snackbars moeten sluiten, ofwel zullen ze niet in staat zijn om de regel te respecteren. In Oudergem zal ik alleszins niet in staat zijn om de ordonnantie in de sector na te leven”, zegt Gosuin.

Afhaalmaaltijden

De vraag over de broodjeszaken gaat eigenlijk breder: elke klant die een maaltijd komt afhalen in een restaurant of snackbar - of dat nu een pizza, een durum of een pak friet is - zou een Covid Safe Ticket moeten voorleggen. “Zelfs als dat maar twee minuten is. Wat gaan de klanten doen bij een dringende honger?”, vraagt Gosuin zich af.

Het is tenslotte onduidelijk of het Covid Safe Ticket dan ook verplicht wordt voor maaltijdkoeriers die afhaalmaaltijden komen ophalen in een restaurant, maar er zelf geen klant zijn.

Het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) kon afgelopen weekend nog geen toelichting geven bij BRUZZ.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni