Cumulbeperking: PS en Open VLD sputteren tegen
Maandag is in het Brussels parlement een voorstel tot ordonnantie ingediend om de dubbele mandaten in het Brussels parlement te beperken. Dat was voorzien in het regeerakkoord. CD&V, CDH, Groen en Ecolo hebben de tekst ondertekend maar PS en Open VLD, nochtans ook in de meerderheid, niet.
Volgens de Nederlandstalige liberalen zit het voorstel dat op tafel ligt juridisch niet goed in elkaar. "Wij willen eerst het advies van de Raad van State en het Grondwettelijk Hof afwachten", zegt René Coppens (Open VLD), parlementslid én schepen in Ganshoren, aan brusselnieuws.be.
Groen noemt het jammer dat de "postjespakkerij" niet wordt aangepakt. "Maar dit heeft niets met geld te maken", aldus Coppens. "Men vergeet dat het inkomen van mensen die mandaten combineren geplafonneerd is op 150 procent van het loon van een parlementslid. Cumul is eigenlijk een besparing voor de gemeenten."
Wandelgang versus dorpsstraat
Open VLD maakt ook bezwaar tegen de inhoud van het voorstel. "Ervaring op gemeentelijk niveau is positief voor parlementsleden, daar kan ik van meespreken", zegt Coppens. "Zonder cumul blijven er enkel intellectuelen over in het parlement die het misschien mooi kunnen uitleggen maar die wereldvreemd zijn. Ze kennen alleen de wandelgangen, niet de dorpsstraat."
Een vreemd signaal voor een meerderheidspartij? "We waren van in het begin niet enthousiast over het voorstel", bekent Coppens. "We hebben het enkel aanvaard omdat er een uitzondering is bedongen voor de Nederlandstaligen. Door het ordonnantievoorstel te ondertekenen zouden we het signaal geven dat we willen dat de beperking er snel komt, maar dat is niet zo."
De Vlaams-Brusselse parlementsleden tellen in het voorstel niet mee omdat het meestal om toegevoegde schepenen gaat. En die brengen de gemeenten zoals bekend een aardige duit op.
Het niet ondertekenen van het ordonnantievoorstel lijkt vooral een vertragingsmanoeuver. Als de ordonnantie effectief gestemd moet worden zal Open VLD de meerderheid niet breken. "Wij gaan onze verantwoordelijkheid nemen en het regeerakkoord respecteren", besluit Coppens.
Open VLD en PS op één lijn
PS-fractieleider Rudi Vervoort, tevens burgemeester van Evere en topman van de Brusselse PS, spreekt ook van "een slechte tekst." Net als Coppens wijst hij erop dat het voorstel is gekopieerd van het Waalse parlement waar in 2010 een gelijkaardig decreet is gestemd. De PS keurde dat reglement in Wallonië dus wel goed.
Ook de Franstalige socialisten willen wachten op het verdict van de Raad van State en het Grondwettelijk Hof. "Als er geen bezwaar is, zullen we het regeerakkoord respecteren en de ordonnantie goedkeuren", aldus nog Vervoort.
'Te veel parlementsleden'
Bij de oppositie is FDF dan weer tegen. De partij vindt het niet kunnen dat het voorstel in een uitzondering voorziet voor de Nederlandstaligen.
"De uitzondering is totaal onaanvaardbaar", roept fractieleider Didier Gosuin in Le Soir. "Waarom zou de moralisering van het politieke leven enkel de Franstaligen aangaan? De bedoeling van de maatregel is een bredere waaier van mandatarissen te krijgen, meer burgers toegang tot de politiek te geven. De Vlaamse politieke klasse moet zich ook vernieuwen. Ik ben het beu dat men in Brussel speciale systemen uitvindt in naam van de zogezegde bescherming van de Vlaamse minderheid."
Toch is FDF ook ten gronde tegen het voorstel. "Men kan tegelijk een goeie volksvertegenwoordiger en een goeie burgemeester zijn", aldus Gosuin, ook burgemeester van Oudergem. "Het echte probleem in Brussel is dat er te veel parlementsleden zijn en dat de regering en de gemeentebesturen overbevolkt zijn. Daar wordt echter nooit iets aan gedaan omdat de partijen hun verkozenen beschermen!"
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.